Júlia, Rita

Páratlan szimfonikus körkép

2006.01.20. 00:00

Programkereső

A ház nem csupán egy helyszín, ahol magas színvonalú koncerteket lehet rendezni, hanem egy olyan intézmény, amely a saját rendezésű zenei és társművészeti programjaival a magyar kulturális élet egyik katalizátora

Magyar szimfonikus körkép. Ez a címe annak a – hazai koncertgyakorlatban eddig példa nélküli – sorozatnak, amelynek alkalmával, január 23. és február 28. között szimfonikus zenekaraink többsége önálló koncertet ad a Művészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben. A ciklus sajátossága, hogy a koncerteken elhangzik legalább egy 20. vagy 21. századi magyar kompozíció.

A szimfonikus körkép előzményének tekinthető a Művészetek Palotája egy évvel ezelőtti próbaüzemének, a teremakusztika végleges kialakításának időszaka, amikor szinte mindegyik hivatásos magyar zenekar adott egy-egy koncertet a Nemzeti Hangversenyteremben.

Hagyományteremtő szándék
Fenyő Gábor, a mostani, tizenhárom hangversenyt magában foglaló sorozat művészeti koordinátora kérdésünkre elmondta: amikor tavaly márciusban művészi-szakmai szempontból értékelték a próbaüzemet, az a vélemény alakult ki, hogy nagyon érdekes időszak volt ez, hiszen néhány hétbe sűrítve az egész ország zenei életének keresztmetszetét adta. Kiss Imre, a Művészetek Palotájának vezérigazgatója ekkor javasolta, hogy 2006-ban ismételjék meg a zenekari szériát, ezúttal már tudatosan vállalva, hogy a sorozat célja a magyarországi zenekari kultúra minél szélesebb spektrumának bemutatása.

Fenyő Gábor szerint a Művészetek Palotája kiemelten fontosnak tartja a hazai koncertgyakorlatban eddig példa nélkül álló vállalkozást. "Azt is szeretnénk ezzel a sorozattal bizonyítani, hogy a ház nem csupán egy helyszín, ahol magas színvonalú koncerteket lehet rendezni, hanem egy olyan intézmény, amely saját rendezésű zenei és társművészeti programjaival a magyar kulturális élet egyik katalizátora" – mondja. A fellépő zenekaroktól most nem kérnek terembérleti díjat, sőt a jegyértékesítés bevételét is átengedik, a budapesti rendezvényszervezésben kevésbé jártas vidéki zenekaroknak pedig marketing- és egyéb támogatást nyújtanak. A vidékről érkező látogatóknak különböző kedvezményeket is ajánlanak, hogy városuk, régiójuk zenekarával együtt ők is jöjjenek el a Nemzeti Hangversenyterembe. A műsorválasztásba nem szóltak bele, csak annyi kérésük volt, hogy minden koncert programjában szerepeljen legalább egy 20. vagy 21. századi magyar alkotás.

Bartóktól Vajda Jánosig
A 125 éve született Bartók Béla életművét a sorozatban két kompozíció reprezentálja. Február 11-én A kékszakállú herceg vára című opera hangzik el koncertszerű előadásban; a főszerepeket Meláth Andrea és Kovács István alakítja, a Pannon Filharmonikusokat Will Humburg vezényli; három nappal később pedig a Concertót játssza a Danubia Szimfonikus Zenekar, Héja Domonkos vezényletével. Ketten választottak Kodály-művet: január 30-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a Galántai táncokat, február 7-én a Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar a Kállai kettőst játssza. Liszt Ferenc Les Preludes-jét a Nemzeti Filharmonikusok szólaltatják meg (január 25.), Dohnányi Ernő II. zongoraversenyét Baranyay László mutatja be a Győri Filharmonikus Zenekarral (február 28.), míg Lajtha László IV. szimfóniáját a Danubia Szimfonikus Zenekar játssza február 14-ei hangversenyén. Egy kevésbé ismert darab, Jereb Ervin Trombitaversenye csendül fel a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén (február 9.), Horváth Bence előadásában. A kortárs magyar zenét a szimfonikus körkép hangversenyein Dubrovay László két alkotása, valamint Kocsár Miklós, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Szőllősy András és Vajda János egy-egy műve képviseli. A tizenhárom koncerten mindemellett Haydn, Mozart, Beethoven, Schumann, Mendel

A szimfonikus körkép programja
Január 23.: Debreceni Filharmonikus Zenekar, vezényel: Kocsár Balázs
Január 24.: Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Pál Tamás
Január 25.: Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényel: Kovács László
Január 30.: A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Rico Saccani
Február 6.: Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vásáry Tamás
Február 7.: Zuglói Szent István Király Szimfonikus Zenekar, vezényel: Záborszky Kálmán
Február 8.: MÁV Szimfonikus Zenekar, vezényel: Gál Tamás
Február 9.: Miskolci Szimfonikus Zenekar, vezényel: Kovács László
Február 11.: Pannon Filharmonikusok – Pécs, vezényel: Will Humburg
Február 13.: Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, vezényel: Hollerung Gábor
Február 14.: Danubia Szimfonikus Zenekar, vezényel: Héja Domonkos
Február 23.: Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Gyüdi Sándor
Február 28.: Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel: Medveczky Ádámssohn, Brahms, Berlioz, Paganini, Csajkovszkij, Prokofjev, Poulenc, Sosztakovics, Debussy és Ravel alkotásai hangzanak el.