Júlia, Rita

A Magyar Kultúra Napja a Bartók rádióban

2006.01.21. 00:00

Programkereső

Az ország egyetlen közszolgálati kulturális rádiója is különleges összeállításokkal ünnepli a Nemzeti Himnusz születésnapját január 22-én.
8d086e49-5e88-4c65-9754-451a1b1ade08

Reggel magyar orgonaművészek felvételeiből hallhatunk összeállítást: Elekes Zsuzsa, Nagy László Adrián, Koloss István, Sebestyén János, Áment Ferenc Lukács és Karasszon Dezső előadásában többek között Hidas Frigyes és Liszt Ferenc műveit is meghallgathatjuk. Délelőtt a Magyar Rádió Gyermekkórusa Thész Gabriella és Nemes László Norbert vezetésével Gyöngyössy Levente és Kocsár Miklós kórusműveit énekli egy Hassler-szerzemény után. Délben magyar szerzők műveiből rendezett kamarahangversenyt sugároz a rádió Karthaus Ittingenből. A felvétel 2005. május 15-én készült, közreműködők: Christiane Iven, Halmai Katalin, Károlyi Katalin, Hanno Müller-Bachmann (ének), Hansheinz Schneeberger (hegedű), Christian Sutter (bőgő), Vékony Ildikó (cimbalom), Várjon Dénes, Simon Izabella, Burkhard Kehring (zongora) és az Amadinda Ütőegyüttes (tagjai: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán).

Délután a Bartók Rádió kívánságműsor hallható, melyben különféle opera-, és operett-felvételek mellett magyar költők megzenésített verseiből válogatott a szerkesztő a hallgatói kérések alapján. 18:05 perces kezdettel sugározzák azt a hangverseny-felvételt, amelyen az idei Lajtha-díj átadására került sor a Márványteremben. Este egy új sorozat indul, amelynek ajánlóját a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok menedzserének, Szilágyi Mihálynak tollából idézzük: „Az európaiság szűkebb értelemben földrajzi fogalom, tágabb értelemben sajátos szellemiség. Egyik legnemzetközibb megnyilvánulási formája a komolyzene, amellyel mindkét vonatkozásban érdemes, érdekes foglalkozni. E felismerés jegyében jött lére a Muzsikáló Európa, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a Magyar Rádió közös sorozata. A Magyar Kultúra Napján hazánkból induló képzeletbeli utazásnak Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Oroszország az állomásai.”

A Bartók Rádióban január 22-én, este 20:05 perckor kezdődő hangversenyfelvétel a Magyar Rádió 22-es stúdiójában készült. A következő nyilvános felvétel január 31-én, kedden este – szintén a Magyar Rádió 22. stúdiójában – az Osztrák Est lesz.