Hella

"Csak tiszta forrásból!"

2006.01.22. 00:00

Programkereső

Aligha lehetne találóbb jelmondatot adni annak az összefogásnak, amellyel a zeneműkiadók és számos zenei szervezet igyekszik felhívni a figyelmet 2006-ban az illegális kottamásolás és felhasználás okozta károkra.
b101fa38-3e68-4453-a2e0-526e37f64c29

A tiszta forrás - a bartóki csodaszarvas hűs itala - mint jelkép a zenei életben, jelentse a magyar zeneoktatás szellemi alapját képező népzenekincsen kívül a jogtiszta kottakiadványok használatát is! A kottamásolás szerzői jogi törvényünk és erkölcsi megfontolásunk szerint is tilos. Következménye, hogy kevesebb eredeti kiadványt vásárolnak, ezzel kárt okozva a szerzőnek és a kiadónak is. Ha kevesebb kotta fogy, akkor ritkulnak és drágulnak az utánnyomások, esetleg el is maradhatnak egy időre. Hiány léphet fel, és vele együtt magasabb árak. Ez azonban csak fokozza a "másolási hajlandóságot", és bezárul az ördögi kör. Kitörni ebből csak mindkét fél önmérsékletével lehet.

Az EMB zeneműkiadó immár harmadik éve igyekszik szinten tartani, sőt ahol lehet, csökkenteni az árakat. 2004-ben majd ezer kórusmű árát vittük jelentősen lejjebb, 2005-ben mintegy háromszáz, 2006 januárjától ötszáz kiadvány lett olcsóbban megvásárolható. Emellett bevezettük a régóta nem kapható kiadványok megrendelésre, akár néhány példányban történő gyors, digitális utánnyomását.