György

Furcsa pár a Midemen: Kurtág és a Heaven Street Seven

2006.01.22. 00:00

Programkereső

A negyvenéves, minden évben megrendezett Midem ma egész nap önmagát ünnepli – konferenciákkal, gálaestekkel, koncertekkel… Negyvenedik születésnapját ünnepli a világ legnagyobb zeneipari szakkiállítása és vására, a cannes-i Midem. A francia Riviérán idén két gyökeresen eltérő műfajban díjazzák a magyar zenei teljesítményeket: a hazai alternatív popszcéna ismert szereplője, a Heaven Street Seven vasárnap délután European Breakthrough (Európai Áttörés) díjat kapott, míg ma este klasszikus zenei különdíjjal (Classique 2006 Special Award) ismerik el a nyolcvanéves Kurtág György életművét.

Tegnap a Midem társrendezvényeként informális kulturális miniszteri találkozót rendeztek Cannes-ban, kezdeményezője Ján Figel, az Európai Unió kulturális biztosa volt, az eseményen Bozóki András is részt vett. A találkozón a miniszterek elsősorban azt vitatták meg, hogyan járulhat hozzá az egyes nemzetek kulturális öröksége az egységes Európa társadalmi és gazdasági fejlődéséhez, illetve hogyan alakul az Európai Unióban a zeneipar és a szerzői jogok helyzete. A Midem European Border Breakers Award könnyűzenei díjkiosztó tegnapi eseményeinek magyar vonatkozása is volt: különdíjjal (European Breakthrough – Európai Áttörés) ismerték el a részben angol nyelven éneklő magyar alternatív csapat, a Heaven Street Seven (HS7) tevékenységét. A díj értékét növeli, hogy a HS7 félórás koncertet is adhatott, amit a Music Television Europe közvetített.

Tűzijáték, díszvacsora
A negyvenéves – 1967 óta megszakítás nélkül, minden évben megrendezett – Midem ma egész nap önmagát ünnepli konferenciákkal, gálaestekkel, koncertekkel, tűzijátékokkal. A szakkiállítás és vásár osztrák résztvevői a tengerparton látványosnak ígérkező zenei és pirotechnikai bemutatóval idézik fel a 250 éve született Wolfgang Amadeus Mozart életművét. Ma adják át Az év személyisége (Personality of the Year) díjat is, amit ezúttal megosztva kap a 2005-ös Live8 koncertsorozat három főszervezője, Bob Geldof, Harvey Goldsmith és John Kennedy. Az estet díszvacsora zárja, amit "a zeneipar veteránjainak" tiszteletére adnak azoknak, akik az első Midem óta minden alkalommal eljöttek Cannes-ba. A mai nap legfontosabb magyar vonatkozású eseménye Kurtág György kitüntetése: a néhány hét múlva nyolcvanadik születésnapját ünneplő, világszerte elismert zeneszerzőnek odaítélték a Classique 2006 Special Award elnevezésű életműdíjat, és este hat órától koncert is lesz Kurtág tiszteletére, amelyen közreműködik Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedű-, valamint Csalog Gábor zongoraművész.

Hungry for Hungary?
Önálló standdal képviselteti magát a Midemen a Magyar Zenei Exportiroda, amely tavaly ősszel, a könnyűzenei aktivitásokat támogató kormányzati program, a PANKKK keretében alakult meg. Szép Fruzsina, az iroda vezetője kérdésünkre elmondta, az egész hazai szakma hídfőállásaként szeretnének működni, ezért több ezer példányban vittek magukkal hanghordozókat, DVD-ket, művészéletrajzokat és más szóróanyagokat. A Midemre készült el a Hungry for Hungary? (Magyarországra éhesen?) című válogatáslemez-gyűjtemény. Stílusonkénti bontásban öt válogatáslemezt állítottak össze, amelyek a folk, a pop-rock, a metál-hardcore, az elektronika-fúzió és a global beat műfajokkal foglalkoznak. A Heaven Street Seven mostani sikere részben már az exportiroda tevékenységének köszönhető: ők lobbizták ki, hogy magyar zenekart is lehessen jelölni az Európai Unió által támogatott díjra.

Az exportirodához hasonlóan önálló standdal vesz részt a szakkiállításon a tizenegy évvel ezelőtti privatizációja óta ismét sikeresen működő, elsősorban klasszikus zenei produkciókkal jelentkező Hungaroton Records; a kortárs zenére és dzsesszre specializálódott BMC Records, valamint az egyre élénkebb nemzetközi kapcsolatokat ápoló Művészetek Palotája. A komolyzenei Oscarként is emlegetett Midem Classical Awards nemzetközi zsűrijében ezúttal is a Gramofon című szaklap képviseli Magyarországot. Kisebb hazai kiadók és hanglemezterjesztők is részt vesznek, tárgyalásokat folytatnak a Midemen; igaz, általában önálló stand nélkül.

Tények az idei Midemről
Kilencvenkét országból több mint kilencezer zenei szakember (előadóművész, zeneszerző, producer, lemezkiadó és -terjesztő, fesztiválszervező, szerzői jogi és zenei-technológiai szakértő) vesz részt az idei Midemen. Négy nap alatt hetven koncertet és több mint száz sajtótájékoztatót rendeznek; konferenciák foglalkoznak az internetes zeneletöltés aktuális kérdéseivel, a szerzői és előadói jogokkal, a hanglemezipar globalizációs kihívásaival.