Konstantin

200-nál is több rendezvénnyel emlékezik meg Prága Mozartról

2006.01.23. 00:00

Programkereső

Prága 200-nál is több koncerttel, opera előadással, kiállítással és rendezvénnyel emlékezik meg Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulójáról.

Január 27-én ünnepi hangverseny lesz a Rendi Színházban, az egykori Nostic Színházban, ahol 1787. október 29-én először mutatták be a Don Giovanni című operát. A koncertet több európai televízió is közvetíti. A Don Giovannit számos zenei szakértő az operák operájának nevezi.

A Moldva-partján volt a 38-as D-dúr szimfónia premiere is, amelyet Prágai szimfóniaként ismer a világ. Prágai tartózkodásait idézi a Bertramba villában berendezett Mozart emlékkiállítás.

A Mozart-év alkalmából Prágába látogatnak a Bécsi Filharmonikusok, valamint a Berlini Filharmónia is.

A Mozart-Prága-2006 rendezvénysorozat összköltsége meghaladta a 100 millió koronát. Prága amúgy nem akar Béccsel és Salzburggal versenyezni a Mozart évforduló alkalmával. Bár a két város egymást kívánja túlszárnyalni, Prágának, mint a nagy zeneszerző életében meghatározó szerepet játszó harmadik metropolisnak, számos olyan saját témája van, amellyel nagyszerűen kiegészítheti az évfordulós rendezvényeket - szögezte le a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál igazgatója Roman Belor.

Érdemes megemlíteni, hogy nem véletlenül forgatta Prágában a híres Amadeus című filmjét a cseh származású amerikai filmrendező Milos Forman. Ő állítja, hogy Prága és Mozart mai is elválaszthatatlanok. A prágaiak nagyon kedvelték a komponistát, amikor Mozart 1791. szeptember 5-én meghalt, a száztornyú metropolis gyászba borult.