Hella

Prága újra fejet hajt Mozart emléke előtt

2006.01.23. 00:00

Programkereső

Több mint 200 koncerttel, opera előadással, kiállítással és más kulturális, valamint társadalmi rendezvénnyel emlékezik meg az idén Prága Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző születésének 250. évfordulójáról. "A Mozart-Prága-2006 rendezvénysorozat összköltsége meghaladta a 100 millió koronát" (880 millió forintot) - közölte Prágában Jirí Hubac, a rendezőbizottság elnöke. A nagy zeneszerző születésének 250. évfordulóján, január 27-én, ünnepi hangversenyre kerül sor a Rendi Színházban, az egykori Nostic Színházban, amelyben 1787. október 29-én első ízben mutatták be a Don Giovanni című Mozart-operát.

A koncertet számos európai televízió is közvetíti. A Don Giovannit számos zenei szakértő az operák operájának nevezi. A Moldva-partján volt a 38-as D dur szimfónia premiere is, amelyet Prágai szimfóniaként ismer a világ. Prágai tartózkodásait idézi a Bertramba villában berendezett Mozart emlékkiállítás.

"Prága nem akar Béccsel és Salzburggal versenyezni a Mozart évforduló alkalmával. Bár a két város egymást kívánja túlszárnyalni, Prágának, mint a nagy zeneszerző életében meghatározó szerepet játszó harmadik metropolisnak, számos olyan saját témája van, amellyel nagyszerűen kiegészítheti az évfordulós rendezvényeket" - szögezte le a Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztivál igazgatója Roman Belor.

A Mozart-év alkalmából Prágába látogatnak a Bécsi Filharmonikusok, valamint a Berlini Filharmónia is. Érdemes megemlíteni, hogy nem véletlenül forgatta Prágában a híres Amadeus című filmjét a cseh származású amerikai filmrendező Milos Forman. Ő állítja, hogy Prága és Mozart mai is elválaszthatatlanok. Mozart minden prágai tartózkodása alkalmával nagyon intenzív társadalmi életet élt. Tény, hogy a prágaiak nagyon kedvelték.