Eszter, Eliza

Bartókot megérteni…

2006.01.24. 00:00

Programkereső

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb koncertjének minősíti a portugál zenekritika a Takács Quartet és a Muzsikás együttes közös, Bartóknak szentelt estjét Lisszabonban.
51d3dc48-608d-4649-92c2-dabef87de111

A Muzsikás zenészei a Bartók által gyűjtött népdalok eredeti változatát adták elő, míg a Takács Quartet által a népzene ihletette Bartók-művek csendültek fel. A komolyzene kedvelőinek egybehangzó véleménye szerint a két együttes koncertje, amelyen Sebestyén Márta énekesnő is fellépett, a Bartók-művek mélyebb megértését szolgálta.

„Muzsika, nagy M-el” – írja a Público című napilap kritikusa a koncertről, amelyen a népzene és a komolyzene elnevezések értelmüket vesztették. Cristina Fernandes írásában kiemeli, ahogyan a vonósnégyes és a népzenét játszó Muzsikás hangszerei felelgettek egymásnak. A kritikus hozzáteszi: a két különböző technika és hangzás – ahelyett hogy ütközött volna – csak még jobban kiemelte egymást. Az előadás nemcsak világosabbá tette Bartók nem egyszer absztrakt gondolatait, de a meglepetés erejével szolgált az előadói értelmezés terén is – hangsúlyozza a kritika. A Público szerint a koncert egyik legérdekesebb momentuma volt a két együttes egy-egy tagjának közös hegedű-duója, valamint az, ahogyan Sebestyén Márta tiszta énekhangjával a duda hangját adta vissza.