Júlia, Rita

New York Ligetit, Cannes Kurtágot ünnepli

2006.01.27. 00:00

Programkereső

A MIDEM 2006 komolyzenei különdíját vehette át életművéért a nyolcvanéves Kurtág György január 23-én Cannes-ban, míg néhány nappal korábban hatalmas sikerrel zárult New Yorkban egy három koncertből álló, kizárólag Ligeti György műveinek szentelt „mini-fesztivál”.

A rangos zenei kiállítás és vásár, a MIDEM negyvenéves története során mindössze háromszor osztották ki a „Classique 2006 Special Award” elnevezésű különdíjat, amelyet korábban Henri Dutilleux-nek és Lorin Maazel-nek ítéltek oda. Thierry Renault, a MIDEM igazgatója Bozóki András kulturális miniszter és Erdős André párizsi nagykövet jelenlétében adta át az elismerést a Franciaországban élő Kurtág Györgynek. A díjátadást követő ünnepi koncerten Kelemen Barnabás hegedűmész Bartók Béla szólószonátáját adta elő, feleségével, Kokas Katalinnal Bartók 44 duójából játszott részleteket, Csalog Gábor pedig Kurtág-műveket zongorázott.

933668ed-ecdf-4e7a-b72d-57c0f935fda1

Néhány nappal korábban és néhány ezer kilométerrel odébb „The Essence of Ligeti” címmel tartottak koncertsorozatot a New York-i Alice Tully Hall-ban a Lincoln Center szervezésében. A január 13-án, 15-én és 17-én tartott három koncert Ligeti György teljes életművének keresztmetszetét nyújtotta, a legkorábbi elhangzott mű 1949-ben keletkezett. Az előadók között voltak a kortárszenei élet legrangosabb szereplői, olyan művészek, mint Barbara Hannigan (szoprán), Károlyi Katalin (mezzo-szoprán), Pierre Laurent Aimard (zongora) vagy Reinbert de Leeuw (karmester). Miként arról a Népszabadság is beszámolt, a New York Times kritikusa, Anthony Thommasini meg sem várva a koncertsorozat végét, a második este után elragadtatott kritikában írt a koncertekről és Ligeti művészetéről, s a következő mondattal fejezte be cikkét: „Számomra ő a legnagyobb élő zeneszerző.”