Eszter, Eliza

A Bartók rádió februári ajánlata

2006.01.31. 00:00

Programkereső

Ünnepi Mozart-hangversenyekkel, Kurtág Györgyöt és Szőllősy Andrást köszöntő adásokkal és operaközvetítésekkel várja a készülékek mellé hallgatóit a Bartók rádió februárban.
8d086e49-5e88-4c65-9754-451a1b1ade08

Ünnepi Mozart-hangversenyek
Februárban hétfő esténként folytatódnak a ritkán hallható műveket kínáló ünnepi Mozart-hangversenyek: 6-án Vásáry Tamás vezényletével a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara az Árvaházi misét és A bűnbánó Dávid című oratóriumot adja elő. 13-án a Dán Rádió Ének- és Zenekarának műsorán az Ave Verum Corpus, a Misericordias Domini offertorium és a Requiem szerepel. 20-án a varsói Református templomban a Concerto Polacco játssza a K. 337-es Missa Solemnist, a K. 339-es Vesperae solennest és két zenekari művet. 27-én a Bolgár Rádió Ének- és Zenekara koncertjén a K. 195-ös Litaniae Lauretanae és a K. 262-es C-dúr Missa Longa hangzik el. A hangversenyeket Európa szinte valamennyi zenei adója közvetíti.

Kurtág 80, Szőllőssy 85
Február 13-án a hétfői „A hét zeneműve” rádióelőadás a nyolcvan éves Kurtág György orosz kórusait, A csüggedés és keserűség dalait ismerteti, melynek magyarországi bemutatóját 19-én, vasárnap élőben közvetíti a Bartók rádió a Zeneakadémia Nagyterméből. Február 24-én a Rádiózenekar 6-os stúdió-beli koncertjén Kurtág György, Hugues Dufourt, Salvatore Sciarrino és Tosio Hoszokava műveit vezényli Andrea Pestalozza. Február 27-án a nyolcvanöt éves Szőllősy András műveiből hallható összeállítás, „A hét zeneműve” témája Szőllősy Miserere című kompozíciója.

Szombat esti operaközvetítések a New York-i Metropolitanből
Február 4-én Franco Alfano Cyrano de Bergerac című operáját Marco Armiliato vezényli, a fő szerepekben Sondra Radvanovsky és Plácido Domingo lesz hallható. 11-én Verdi Traviatájában Angela Gheorghiu és Jonas Kaufmann énekel. 18-án Verdi Aidájának karmestere James Conlon, a főbb szereplők Andrea Gruber, Olga Borodina, Johan Botha és Juan Pons. 25-én Saint-Saens Sámson és Delila című operájában Plácido Domingo és Olga Borodina alakítja a címszerepeket.