Emma

Cselló bérlet

2006.02.01. 00:00

Programkereső

A Budapesti Vonósok 2005/2006-os hangversenyévadjának kiemelkedő eseménye a zeneakadémiai cselló-sorozat, amelynek első, február 10-ei koncertjén a német gordonkaművész, Gustav Rivinius vendégszerepel.

A februári est műsorán Elgar: Vonósszerenád, Csajkovszkij: Pezzo di capriccioso, Notturno és Andante cantabile, valamint Britten Frank Bridge variációk című műve szerepel. A bérlet következő, március 9-ei programjában kizárólag Luigi Boccherini művei szerepelnek: az est tisztelgés a kétszáz éve született olasz komponista előtt. A koncert szólistája Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész, valamint Kertesi Ingrid érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese lesz. A sorozat záróhangversenyén, április 27-én a Budapesti Vonósok és Fenyő László, az egyik legsikeresebb fiatal magyar gordonkaművész tolmácsolásában Joseph Haydn művei hangzanak fel.

e5922cac-718c-4d73-bb99-b3499dd8f8eb

A zeneakadémiai koncertek mellett az együttes március elején Svájcba utazik, ahol a Máramarosszigeti Gyermekklinika javára rendezett, több éves hagyományra visszatekintő turnén vesznek részt. A körút szervezője Nagy István Zsolt Svájcban élő fuvolaművész, valamint Gábor Ferenc, a Berlini Filharmonikusok szólamvezető brácsaművésze. A svájci koncertsorozatot követően az 1977-ben alakult együttes március 22-én a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is a közönség elé lépnek, majd a hónap végén Lencsés Lajos oboaművésszel Soproni József, Balassa Sándor és Kodály Zoltán műveiből készítenek hanglemezt.