Márk

Megalakult a Zuglói Filharmónia Kht.

2006.02.03. 00:00

Programkereső

A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében 2006 januárjától a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként folytathatja munkáját, működtetője a Zuglói Filharmónia Kht.
4d1460d0-9e1b-497c-a604-b2cc7c0e437c

A társaság feladata a zenekar, valamint állandó partnere, a Szent István Király Oratóriumkórus működési feltételeinek biztosítása, hangversenyeinek szervezése, lebonyolítása. Az eddigi nagysikerű rendezvényeken túl – ifjúsági bérletsorozat a Zeneakadémián és a Nemzeti Hangversenyteremben, Pastorale-sorozat – a Zuglói Filharmónia új programok elindítását is tervezi. A zuglói nyugdíjasok részére úgynevezett Tea-koncerteket szerveznek évente négy-öt alkalommal a Zuglói Zeneházban. A koncertek műsorában a Szent István Király Szimfonikus Zenekar legkiválóbb szólistái, kamaracsoportjai lépnek fel, majd a vendégek részére tea és sütemény mellett lehetőséget biztosítanak a kötetlen együttlétre, beszélgetésre.

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar megalapításától, 1954-től kezdve Zuglóhoz kötődik. Az együttes sikerei, eredményei révén sok dicsőséget szerzett a kerületnek, külföldi útjai során a határokon túl is ismertté tette Zugló nevét. A zenekar alapítója Záborszky József, aki az István Gimnázium tanulóiból alakított diákzenekarból professzionális szinten muzsikáló együttest nevelt. 1988 óta a vezető karmester Záborszky Kálmán, akinek irányítása alatt további hazai és külföldi sikerek, rádió- és TV-felvételek, CD-lemezek fémjelzik a fél évszázada töretlenül fejlődő együttes útját.

A magyar zenei életben meghatározó helyet vívott ki magának a Szent István Király Szimfonikus Zenekar azzal is, hogy rendszeresen műsorra tűzött Magyarországon kevéssé ismert alkotásokat. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar a hivatásos együttesek egyik fő utánpótlás-nevelő műhelye. A hazai vezető zenekarok tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik az Istvános Zenei Műhelyben sajátították el a zenekari játék alapjait.

Számos világhírű művész tart fenn rendszeres kapcsolatot az együttessel. Jelenlétük, hangversenyeik bizonyítják a zenekar művészi színvonalát, előadókészségét, muzikalitását. A korábbi időkben Ferencsik János, Kórodi András, az utóbbi években pedig Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov vállaltak állandó fellépéseket a zenekarral.

Az együttes következő koncertjét a Nemzeti Hangversenyteremben tartja 2006. február 7-én, a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. A meghívás még – a tíz zenekar között egyedüliként – az amatőr együttesnek szólt. A műsorban Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij és Kodály művei szerepelnek, az est szólistája Liener György hegedűművész lesz, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, a Szent István Gimnázium Fiúkórusa és Vegyeskara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara, vezényel Záborszky Kálmán.