Márk

A Zongora – Pierre-Laurent Aimard koncertje

2006.02.04. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia Nagytermében megrendezett "A Zongora" című bérlet keretében február 23-án este Pierre-Laurent Aimard Debussy, Kurtág és Schumann műveit adja elő.
b5c7db89-161a-4ecf-bf95-515971f93e8b

Pierre-Laurent Aimard a legjelentősebb zenekarokkal és karmesterekkel dolgozott és dolgozik együtt rendszeresen, olyan művészekkel, mint Pierre Boulez, Christoph von Dohnanyi, Christoph Eschenbach, Nikolaus Harnoncourt, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen vagy Franz Welser-Möst. 2001-ben debütált a Carnegie Hallban, azóta visszatérő vendége a háznak, de éppígy gyakori fellépő a bécsi Konzerthausban, a kölni Philharmonie-ban vagy a londoni South Bank Centre-ben. Párizsban és Kölnben tanít, rendszeresen tart előadásokat és mesterkurzusokat a világ minden táján, repertoárja gyakorlatilag a teljes nyugat-európai zenetörténetet felöleli, de afrikai és távol-keleti zenekultúrákban is otthonosan mozog. 2005-ben az angliai Királyi Filharmóniai Társaság neki ítélte az év legjobb hangszeres előadójának járó elismerést, Susan Grahammel közös Ives-lemezéért pedig Grammy-díjat kapott. 2006 tavaszán ő mutatja be Eötvös Péter új, Bartók Bélának dedikált, CAP-KO című, elektromos és akusztikus zongorára írott versenyművét.

Pierre-Laurent Aimard 1957-ben született Lyonban, tanulmányait a párizsi Conservatoire-ban Yvonne Loriod-nál és Londonban Maria Curciónál folytatta. 1973-ban, tizenhat éves korában megnyerte a Messiaen-versenyt, tizenkilenc évesen lett Pierre Boulez zenekarának, az Ensemble InterContemporain első zongoristája. Több mint tizenöt évig dolgozott együtt Ligeti Györggyel, akinek összes zongoraművét lemezre vette – Ligeti több darabját is kifejezetten az ő számára komponálta.

(2006. február 23. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme – Pierre-Laurent Aimard zongoraestje; Debussy: Prelűdök az I. és II. kötetből, Kurtág György: Játékok I-IV. (válogatás), Schumann: Szimfonikus etűdök, op.13)