György

A „Mozart-koponya” rejtélye megoldatlan

2006.02.07. 00:00

Programkereső

Továbbra sem tudható, hogy a salzburgi Mozarteum Alapítvány valóban Wolfgang Amadeus Mozart koponyáját őrzi-e 1902 óta. A Mozart-évforduló hatására új erőre kapott kutatások nem hoztak eredményt.
0dfcc5e5-5a9e-4c21-9c44-36f507be16bf

Január elején az osztrák televízió dokumentumfilmben számolt be a zenetörténet talán legjelentősebb koponyájának vizsgálatáról. A kutatást vezető törvényszéki orvos, Dr Walther Parson szerint a koponya körüli rejtélyt tovább fokozták a legújabb kutatási eredmények. Az Innsbrucki Törvényszéki Egészségügyi Intézet és az Egyesült Államokbeli Rockville-ben (Maryland) található katonai DNS-laboratórium együttműködése során a bécsi Szt. Márk temetőből kihantolt, s Mozartnak tulajdonított koponya két fogából DNS-mintát vettek, s ezt összevetették két, a Mozart-család salzburgi sírhelyéből származó csontváz (feltehetőleg Mozart anyai nagyanyja és egyik unokahúga) genetikai állományával, az összevetés azonban nem hozta meg a várt eredményt.

Mint közismert, Mozart 1791-ben hunyt el betegség következtében, s a korabeli higiéniai viszonyok miatt hozott császári rendeletnek megfelelően földi maradványait mésszel szórták be, és jeltelen tömegsírba temették. Bár Mozart sírjának pontos helye ismeretlen, a halálát követő számos legenda egyike szerint egy Joseph Rothmayer nevű sírásó tudta, hogy hol nyugszik a fiatalon elhunyt zseni (ma ezen a helyen egy emlékoszlop és egy szomorú tekintetű angyal szobra áll). „Nagyon büszke vagyok Mozartra, és úgy gondolom, ő volt a legnagyobb zeneszerző, aki valaha ezen a Földön élt. Hogy ez a koponya az övé vagy sem, nem változtat semmit a zenéjét illetően.” – mondta Dr Parson.