Ervin

Megszűnt az andante.com

2006.02.09. 00:00

Programkereső

Alig öt évvel indulása után, február 1-jén beszüntette működését az egyik legjelentősebb klasszikus zenei internetes portál, az andante.com. A weblap tulajdonosa, a francia Naive lemezkiadó nem tudta tovább finanszírozni az oldal működését.
49283cfe-61fb-49c4-b634-d7db81e13af1

Alain Coblence francia ügyvéd 2001 márciusában alapította az andante.com-ot, sikerrel győzve meg a Párizsi Opera korábbi elnökét, az Yves Saint Laurent egyik alapítóját, Pierre Bergét, hogy álljon anyagilag a vállalkozás mögé. Az alapítók célja az volt, hogy az internet vezető klasszikus zenei portálját és a digitális felvételek első számú internetes forrását hozzák létre.

Az andante.com egyszerre működött internetes „lemezboltként” és híreket, kritikákat, interjúkat, esszéket közlő, a világ szinte valamennyi jelentős zenei központjára vonatkozó koncertprogramokat ajánló online magazinként. A zenei archívum számára olyan partnereket sikerült megnyerniük, mint a Philadelphia Orchestra, a London Symphony Orchestra, a Bécsi Filharmonikusok vagy a Salzburgi Ünnepi Játékok, és az évek során egyedülálló archívumot hoztak létre, mely különleges felvételritkaságokkal büszkélkedhetett.

Az első években New York divatos Chelsea negyedében béreltek irodát a mintegy két tucat főállású alkalmazott számára, akiket számos önkéntes segített a világ minden tájáról. Ebben az időszakban az oldal havi látogatottsága ötven- és kilencvenezer között mozgott. 2003 októberében a neves francia lemezcég, a Naïve megvásárolta az oldalt, és az új tulajdonos Párizsba helyezte át az andante.com központi irodáját, a munkatársak egy része számára pedig egy apró lakást bérelt Queens-ben (N. Y.). Az oldal fokozatos hanyatlása ekkoriban kezdődött: csökkent a látogatottság, és egyre gyakrabban léptek fel technikai nehézségek, amelyek az elmúlt hónapokban kulmináltak, amikor több ízben is napokig elérhetetlen volt az oldal.

Bár az andante.com megszűnése önmagában is jelentős vesztesége a klasszikus zene iránt érdeklődő internetezők közösségének, az oldal sorsa számos kérdést vet fel az internet és klasszikus zene, illetve az internet és a minőségi tartalom viszonyát és finanszírozhatóságát illetően – s ezek hatással lehetnek az andante.com nyomdokában járó web-lapok, például a fidelio.hu távolabbi jövőjét illetően is.