Konrád, Tivadar

Pannon Filharmonikusok – Vágyódás

2006.02.10. 00:00

Programkereső

A pécsi Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozatának második koncertje február 11-én, este fél nyolctól lesz hallható a Nemzeti Hangversenyteremben.

A műsoron Brahms: D-dúr szerenád, op. 11 No. 1 és Bartók: A kékszakállú herceg vára című műve szerepel Meláth Andrea és Kovács István (ének) közreműködésével, Will Humburg vezényletével.

Johannes Brahms (1833-1897) az 1850-es években komponálta kamaraműként az op. 11-es sorszámú D-dúr szerenádját, amely végül első zenekari műve lett, magába olvasztva Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert hatását is, olyannyira, hogy például az 5. Scherzo tétel nyílt utalást tartalmaz Beethoven IX. szimfóniájára. Brahms korai zenekari remekét kedvesen humoros, temperamentumos Rondó zárja.

Bartók Béla (1881-1945) első nagy alkotó korszakát A kékszakállú herceg vára zárja, amelyben a férfi és a nő karakter- és érzelemvilágának különbözőségét a magyar zenei hagyományokban gyökerező vokális, valamint az egyetemes zenetörténet modern eszköztárát felvonultató zenekari színekkel ábrázolja. Bartók ezzel az operairodalom maradandó remekművét alkotta meg.

Meláth Andrea a Tanárképző Főiskolán 1995-ben kapott diplomát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1998-ban végzett. Már a főiskolai évek alatt rengeteg koncertlehetőséget kapott itthon és külföldön. A Magyar Állami Operaházban több darabban is fellépett – pályája szempontjából a legfontosabb ezek közül Eötvös Péter Három nővér című operája, melyben Mása szerepét énekelte. A Hungarotonnál eddig négy lemeze jelent meg.

f446ba9b-4e45-468d-b423-cb796492367a

Kovács István 1972-ben született Szombathelyen. Orvosi és zenei tanulmányait párhuzamosan végezte. Számos megmérettetés győztese, egyebek között a grazi Schubert- és a XX. század zenéje című versenyen, a barcelonai Francesco Vinas Nemzetközi Versenyen lett a legjobb énekes, 1998-ban az ARD versenyén, Münchenben különdíjas, majd a salzburgi Mozart Versenyen 3. helyezett lett. A legutóbbi évadokban a torinoi Teattro Regio, a strassburgi Opera National du Rhin és a Frankfurt am Main Oper szerződtette. A 2003/2004-es és 2004/2005-ös évadban a berlini Staatsoper Unter den Linden vendégeként Timur szerepét énekelte Puccini Turandot című operájában. A Bartók operájából készült televíziós filmen Kékszakállú szerepét énekelte és játszotta 2005-ben.

Will Humburg szülővárosában, Hamburgban Wilhelm Bruckner és Christoph von Dohnányi tanítványa volt. A ’80-as évek közepéig Bremen és Hagen városában vezető karmesteri posztot töltött be, majd főleg vendégkarmesterként dolgozott. Főbb állomásai: a torinói és a lisszaboni operaház, bochumi szimfonikusok, Arturo Toscanini Zenekar Pármában, valamint a Della Toscana Zenekar Firenzében. 1992 és 1994 között Münsterben a Városi Színház és a Münsteri Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Münsteri tevékenységének kezdetekor a Német Zenekiadók Szövetsége „Az év legjobb németországi koncertprogramja” címmel tüntette ki. 2000 óta a Teatro dell’Opera di Roma gyakori vendégkarmestere. Az operaházak és koncerttermek egyik legkeresettebb karmestere, operarepertoárja több mint 80 operát ölel fel. A Naxos lemezkiadóval 1990 óta számos CD-t készített.