Csilla, Noémi

Cantemus-koncert az Olasz Intézetben

2006.02.11. 00:00

Programkereső

A Cantemus Gyermekkórus tavaly nyáron az Arezzói Nemzetközi Kórusverseny nagydíjasa lett. A Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Arnaldo Dante Marianacci ebből az alkalomból felkérte a Szabó Dénes vezette énekkart, tartson örömkoncertet az intézményben, amelyre február 25-én 16 órakor kerül sor.

Az elmúlt év augusztusában immár ötvenharmadik alkalommal rendezték meg Európa egyik legrangosabb kórusfesztiválját az olaszországi Arezzóban a szolmizálás atyjának tekinthető Guido Monaco szerzetes emlékére és tiszteletére. A versenyen huszonnégy kórus öt kategóriában mérte össze tudását.

A Cantemus Gyermekkórus harminckilenc énekesét a megszokottól eltérő alakzatban állította fel Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy. A zsűri az első szám eléneklése után leállította a versenyt, és a szabályos szoprán-mezzo-alt felállást követelte meg a kislányoktól, a karnagyot pedig arra kérte, hogy a további műveket az igen kicsi színpadon vezényelje tovább. A kórus így is óriási sikert aratott. A Cantemus nyert a gyermekkórus kategóriában, így indulhatott a verseny nagydíjáért. A zsűri a Gran Premio-ért folyó versengésben a mezőny legjobbjának találta a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórust. Ez a győzelem jogosítja fel az énekkart arra, hogy 2006-ban induljon a szakma legnagyobb elismerését jelentő Kórusmuzsika Európa Nagydíjért Tolosában.

98b1f833-0883-4799-821c-e7c97fb65656

A Cantemus kóruscsalád nem először ért el ilyen nagy eredményt. Tíz évvel ezelőtt Szabó Dénes felnőtt leánykórusa, a Pro Musica már elnyerte a Gran Premio-t és az azt követő Európa Nagydíjat is. A kóruscsalád harminc éves fennállása alatt negyvenhárom nemzetközi nagydíjat, hat kórusolimpiai aranyérmet szerzett, 2002-ben pedig Magyar Örökség Díjjal tüntették ki az énekkart. Szabó Dénes alapító karnagy is számos kitüntetéssel büszkélkedhet: Liszt Ferenc díj (1985), Bartók-Pásztory díj (1993), Kossuth-díj (2000), Magyar Örökség díj (2004).