Konrád, Tivadar

Contemporary Gregorian – ráadás koncert

2006.02.13. 00:00

Programkereső

A Dés László – Balázs Elemér Quartet és a Voces4 Ensemble Contemporary Gregorian című produkciójának ráadás koncertje február 21-én, este hét órától lesz hallható a Millenáris Teátrumban.
949f1f6b-871f-4c1d-9021-635cc68b8279

A Contemporary Gregorian című produkcióban egy négytagú énekegyüttes, valamint egy szabad zenét játszó jazz kvartett két műfajból egy harmadikat hoz létre. Találkozik a középkor, a reneszánsz és a 21. század zenéje – az előbbi inspirálja az utóbbit. A vokális repertoár a 7. századi egyszólamú gregorián énekektől, többszólamú középkori organumokon át a 16. századi reneszánsz motettákig terjed. A gregorián tételek mellett Perotinus, Stoltzer, Festa, Gibbons és Lassus művei hangzanak el, amelyekre a jazz kvartett – mintegy folytatva azokat – szabad improvizációkkal reflektál, megőrizve az eredeti mű egyes elemeit (ritmika, hangnem, harmóniai váz stb.) Ez a jelen idejű szubjektív zenei asszociáció teszi kortársunkká a gregorián, illetve reneszánsz műveket. A feldolgozásokat Balázs Elemér, Balázs József, Dés László, Mizsei Zoltán és Szandai Mátyás készítette.

A Voces4 Ensemble tagjai: Gavodi Zoltán (kontratenor), Gyulai Csaba (tenor), Mizsei Zoltán (bariton, műv. vez.), Koncz András (basszus).

A jazz kvartett tagjai: Dés László (szaxofon), Balázs József (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Balázs Elemér (dob).

(2006. február 21. 19:00 Millenáris Teátrum – Contemporary Gergorian – lemezbemutató koncert)