György

Kelemen Barnabás és Pertis Zsuzsa első közös koncertje a Zeneakadémián

2006.02.13. 00:00

Programkereső

Kelemen Barnabás, a huszonnyolc éves, világhírű hegedűművész édesanyjával, Pertis Zsuzsa csembalóművésszel ad közös koncertet a Zeneakadémián 2006. február 16-án 19:30-tól az Alma Mater sorozat keretében.

A két művész első alkalommal örvendezteti meg közös játékkal a magyar közönséget. „Talán a legtöbbet édesanyámnak köszönhetem, ezért is örülök annak, hogy a hegedűirodalom ritkán játszott gyöngyszemeit, a hat hegedűre és csembalóra írt Bach-szonátát együtt adjuk elő a Zeneakadémián” – nyilatkozta Kelemen Barnabás. „Sajnos a koncerten hallható Bach-műveket érdemtelenül ritkán játsszák, ezért kihívást jelent számomra e darabok minél tökéletesebb előadása” – tette hozzá.

72d5228b-1769-4e18-9b2b-22c952ca1247

A hegedűművész az Indianapolisi Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként 2002-ben négy évre megkapta a milliárdos „Martinelli” Stradivari-hegedű használati jogát, ezen a hangszeren fogja megszólaltatni Bach műveit az Alma Mater koncertsorozat következő előadásán. A hangverseny keretében Bozóki András miniszter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korábbi rektora, Kovács Dénes nagy értékű hangszerét adja át Kelemen Barnabásnak. A Batta András vezetésével alakult kuratórium – amelynek tagjai az egyetem tanárai, jeles személyiségek – 2005 őszén döntött a hangszer sorsáról. A kuratórium Kelemen Barnabást terjesztette fel az igen értékes, Guarneri del Jesu jelzéssel ellátott hangszer új tulajdonosának. „Igen nagy megtiszteltetés számomra, hogy – legalábbis a hangszere által – Kovács Dénes nyomdokaiba léphetek, remélem, méltó követője lehetek. Kíváncsian várom, milyen érzés lesz ennek az egyedülálló hangszernek a megszólaltatása” – nyilatkozta az ifjú hegedűművész.