Ervin

Kurtág 80

2006.02.13. 00:00

Programkereső

2006-ban az egész világ ünnepli a 80 éves Kurtág Györgyöt. A zeneszerző az elmúlt év végén megkapta az amerikai Louisville Egyetem rangos Grawemeyer díját, három hete pedig a 2006-os MIDEM komolyzenei különdíjával tüntették ki.
c6cc4a4a-cc3a-4143-89d8-0416d710c7ec

A Budapest Music Center a születésnap alkalmából válogatáslemezt jelentet meg a Játékok zongoraciklusból, Kurtág György talán legjelentősebb sorozatából, ugyanakkor nemzetközi és hazai vonatkozásban is nagyszabású koncertsorozatot rendez a szerző megünneplésére.

A koncertsorozat műsorán az ünnepelt művei szerepelnek olyan avatott előadók tolmácsolásában, mint Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, a Keller Vonósnégyes, az A:N:S Chorus, Hiromi Kikuchi, Ken Hakii, Juliane Banse, Andrea Pestalozza, Maria Husmann és sokan mások. A koncertsorozat február 15. és 19. között kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában (Fesztivál Színház, I. emeleti előadóterem, Ludwig Múzeum), a Zeneakadémián, valamint a belvárosi Szent Mihály Templomban.

Alábbiakban található a részletes program, amelyben a koncertek mellett színházi produkció, kiállítás, filmvetítés és tudományos előadások is szerepelnek. A cannes-i MIDEM után a Művészetek Palotájában (Üvegterem) is felállítják a Kurtág–Bartók Pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható, illetve megtekinthető mp3-behallgatók, high-end minőségű hanglejátszó berendezés, plazma-televízió és érintőképernyős számítógépek segítségével.

(Jegyek kaphatók a Concert & Media Jegyirodáiban (IX. Bp. Üllői út 11-13., Tel.: 455-9000; XIV. Bp. Torontál u. 30., Tel.: 222-1313), a nagyobb Libri Könyvesboltokban, az összes ismert jegypénztárban, a helyszíneken, valamint interneten a www.jegyelado.hu oldalon.)