Konrád, Tivadar

Fesztivál Kurtág születésnapjára

2006.02.14. 00:00

Programkereső

Ma kezdődik és vasárnap estig tart a Kurtág György zeneszerző nyolcvanadik születésnapját köszöntő fesztivál. A Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián és a belvárosi Szent Mihály-templomban rendezendő koncertek mellett a programban színházi produkció, kiállítás, filmvetítés, tudományos előadások is szerepelnek. Kurtágot világszerte ünneplik: a közelmúltban kapta meg a Grawemeyer-díjat és a Midem klasszikus zenei különdíját.

A Kurtág 80 elnevezésű születésnapi fesztivált a Budapest Music Center (BMC) rendezi; a Gőz László vezetésével működő BMC – elsősorban a kiadásukban megjelenő hanglemezekkel – már az elmúlt években is sokat tett a Kurtág-életműnek a szűk szakmai körön kívüli megismertetéséért. Gőz László kérdésünkre elmondta: kifejezetten a nyolcvanadik születésnapra jelentettek meg egy válogatáslemezt a Játékok című zongoraciklusból, amelyet a zenetudósok Kurtág talán legfontosabb sorozatának tartanak. A születésnapi fesztivál koncertjein kimagasló, a kurtági életmű iránt elkötelezett hazai és külföldi művészek lépnek színpadra: a többi között Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar, az UMZE Kamaraegyüttes, az A:N:S Chorus, a Keller Vonósnégyes, Juliane Banse, Maria Husmann és sokan mások. "A cannes-i Midem után a Művészetek Palotájában, az Üvegteremben is felállítjuk a Bartók–Kurtág pavilont, ahol Bartók Béla összes műve és Kurtág György számos darabja meghallgatható és megnézhető, high-end minőségű hanglejátszó berendezések, MP3-hallgatók, plazmatévé és érintőképernyős számítógépek segítségével" – mondta Gőz László.

Magyarországi bemutatók
A fesztivál nyitókoncertje ma este hat órakor kezdődik a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban, levetítik Olivier Desagnat Double messieurs című filmjét, majd Kurtág György és ifj. Kurtág György Zwiegespräch című közös kompozíciójának lesz a magyarországi bemutatója, a Keller Vonósnégyes és a szintetizátoron játszó ifj. Kurtág György előadásában. Holnap este a Fesztivál Színházban ugyancsak magyarországi bemutatóként hangzik el két Kurtág-mű: a Hipartita és a 6 moments musicaux. Február 17-én, péntek este Csalog Gábor és Kemenes András részleteket ad elő a Játékok című sorozatból, a Játékok és üzenetek fúvósokra című ciklus részleteit Kaczander Orsolya fuvolaművész mutatja be, a Kafka-töredékek című, legendás Kurtág-darabot pedig Juliane Banse ének- és Keller András hegedűművész szólaltatja meg. Vasárnap este, a Zeneakadémia nagytermében, a fesztivál záróhangversenyén lesz A csüggedés és keserűség dalai című kompozíció magyarországi premierje a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában, Kocsis Zoltán vezényletével. Több más koncert mellett zenetudományi előadásokat és társművészeti programokat is rendeznek; a fesztivál teljes műsora megtalálható a www.bmc.hu oldalon.

Ünnepségek a világban
Kurtág Györgyöt világszerte a kortárs zeneszerzés egyik legjelentősebb mestereként tartják számon. A rendszerváltás előtt itthon élt, de kompozíciói már a nyolcvanas években rendszeresen elhangzottak Berlin, Párizs és London nagy koncerttermeiben, s húsz éve, hatvanadik születésnapjára jelent meg életművéről Friedrich Spangemacher szerkesztésében egy máig alapvető dokumentum- és tanulmánykötet. 1996-ban, hetvenedik születésnapján Berlinben rendeztek Kurtág-ünnepet, később az Ernst von Siemens Alapítvány nagydíjának odaítélése (1998), illetve itthon a Széchenyi Akadémia székfoglaló hangversenye (1999) adott okot az ünneplésre. 2001-ben a Földvári Napok fesztivál valamennyi eseményének középpontjában Kurtág György életműve állt, 2002-ben a Wiener Festwochen, 2004-ben a Salzburgi Ünnepi Játékok állított össze tematikus Kurtág-programot. Tavaly nyáron, a Művészetek Palotájában Kurtág nyilvános mesterkurzust tartott, és magyarországi bemutatóként hangzott el …concertante… című darabja.

Az életút állomásai
Kurtág György 1926. február 19-én született a romániai Lugoson. 1946-tól a budapesti Zeneakadémián Kadosa Pál, Veress Sándor, Farkas Ferenc és Weiner Leó tanítványa volt. Az Országos Filharmónia korrepetitoraként, majd a Zeneakadémia tanáraként dolgozott. 1987-ben a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották. A kilencvenes évek eleje óta Ausztriában, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban és Franciaországban dolgozik, jelenleg Párizsban él. 1996-ban Kossuth-díjat kapott, emellett számos egyetem díszdoktora és rangos nemzetközi szakmai díjak birtokosa.