György

Öt nap Kurtág tiszteletére

2006.02.15. 00:00

Programkereső

Mától vasárnapig összművészeti fesztivállal ünneplik Kurtág György zeneszerző-zongorista nyolcvanadik születésnapját.

- Sajnos Magyarországon nem ismerik eléggé Kurtág Györgyöt, pedig külföldön a legnagyobb kortárs zeneszerzők között tartják számon. A közelmúltban például az egyik legrangosabb zenei szakvásár, a MIDEM Classique 2006. Special Award elnevezésű díját kapta meg, egy, a tiszteletére rendezett koncert keretében - vázolja a helyzetet a fesztivált szervező Budapest Music Center vezetője, Gőz László. A születésnapi fesztivállal ezen szeretnének változtatni.

A programsorozat első napján fia és unokája köszönti a művészt. Ifj. Kurtág György a hat órától kezdődő nyitókoncerten az apjával közösen írt darab, a Zwiegespräch magyarországi bemutatóján játszik szintetizátoron, illetve az esti Orfeusz című balettelőadásban is közreműködik. A Ludwig Múzeumban pedig este hétkor nyílik meg Kurtág Judit Videó-művek című kiállítása. Ezek után további öt koncert és hat tudományos előadás mutatja be a zeneszerző munkásságát (az előadások este hatkor, a koncertek fél nyolckor kezdődnek). Gőz László szerint ezek közül kiemelkedik az utolsó koncert, amelynek zárása Kurtág György A csüggedés és keserűség dalai Op. 18. című munkája lesz, Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Énekkar és az UMZE Kamaraegyüttes előadásában.

A fesztivál részeként megjelenik a zeneszerző Játékok című zongorasorozatának első CD-je, valamint Moldován Domokos szerkesztésében a Tisztelet Kurtág Györgynek című kötet.

Kurtág György a fesztiválon nem játszik, ezúttal a műveire koncentrál: az elmúlt három hétben több mint száz próbát tartott a darabjait előadó művészekkel. - Olyan intenzitással dolgozik, mintha nem nyolcvan, hanem huszonkét éves lenne - jellemzi munkatempóját Gőz László. Ha valaki Kurtág zongorajátékát is szeretné hallani, néhány nap múlva lehetősége nyílik rá. Február 25-én, a Zeneakadémián rendeznek koncertet a nyolcvanöt éves Szőllősy András tiszteletére, amelyen Kurtág zongoraművészként lép a közönség elé.

Kurtág György

1926-ban született a romániai Lugoson, 1951-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián zongora és kamarazene, 1955-ben zeneszerzés tanszakon. Párizsban, Berlinben tanult tovább, 1981-es párizsi bemutatója után egyre több nemzetközi felkérést kapott. Műveit bemutatták többek között a Berlini Ünnepi Heteken, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, az Edinburgh-i Fesztiválon, fesztivált szenteltek darabjainak Milánóban, Londonban. Számtalan hazai és külföldi díj birtokosa, több egyetem, művészeti akadémia, konzervatórium tagja.