Béla

Kocsis Zoltán és az NFZ ünnepi Kurtág-estre készül

2006.02.17. 00:00

Programkereső

Kurtág György 80. születésnapján, február 19-én az ötnapos Kurtág Fesztivál záróeseményeként a mester tiszteletére ünnepi hangversenyt rendeznek a Zeneakadémián.
c6cc4a4a-cc3a-4143-89d8-0416d710c7ec

Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Nemzeti Énekkart, illetve az UMZE Kamaraegyüttest. Kurtág György személyesen kérte fel a karmestert arra, hogy műveit a Zeneakadémián vezényelje – ott, ahol tanult és tanított. Kocsist régi barátság fűzi a zeneszerzőhöz, aki több művét is neki ajánlotta. Ezek közül a vasárnapi koncerten is elhangzik egy – az Üzenetek című ciklus részeként –, amely egyúttal emléket állít Kocsis Ottónak, Kocsis Zoltán édesapjának.

A műsorban egy magyarországi bemutatóra is sor kerül: Kurtágnak A csüggedés és keserűség dalai című darabját – amelyet a nagynevű angol karmester, John Eliot Gardiner elénekelhetetlennek titulált – a Nemzeti Énekkar és az UMZE mutatja be. Megszólal még a komponista „…concertante…” című versenyműve is két kitűnő japán szólista, Hiromi Kikuchi hegedű- és Ken Hakii brácsaművész közreműködésével.