Ervin

A hallható fény

2006.02.22. 00:00

Programkereső

Kortárs zenei fesztivál meglepetésekkel A ma kezdődő Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztiválon látható lesz majd hegedűvel vezérelt zenei robot, megtudhatjuk, milyen a hallható fény, valamint azt is, hogyan lesz egy táncmozdulatból muzsika.

Egyáltalán: zenei fesztivál lesz ez? Mert bár a végeredmény minden esetben mégiscsak a zene, de a módszer, ahogy egy-egy művész előállítja a hangokat, néha inkább színházi vagy mozgásművészeti előadást, sőt akár tudományos kutatómunkát idéz.

A Trafóban mától 26-áig rendezik a Making New Waves elnevezésű kortárs zenei fesztivált, amelyen láthatjuk, miként válik a zeneszerzés eszközévé a digitális csúcstechnika, a különféle érzékelők sokasága, hogyan kelthetők hangok lézersugarak között mozgó táncosok, robotok vagy akár orvosok által használt izomfeszültség-mérők segítségével.

Végül megismerkedhetünk egy olyan zenekarral, amelynek tagjai eddig úgy adtak közös koncerteket, hogy a világ különböző pontjain tartózkodtak.

Szigetvári Andrea, a Magyar Komputerzenei Alapítvány vezetője, a fesztivál szervezője azt mondja, nem kell megijedni mindettől. Inkább egészséges kíváncsisággal kell megközelíteni, mert a tudomány és a művészet szinte valamennyi területén használt digitális technológia, az elképesztően okos számítógépek sosem látott világokat nyitnak meg a művészek előtt is.

Ráadásul az új eszközök, a hang létrehozásának szokatlan lehetőségei, a színházi vagy mozgásművészeti elemekkel, netán a különös eszközök használatával összekombinált kortárs zenei koncertek azok számára is befogadhatóbbak, akik nem értik a számítógép-alapú mai zenét.

Szigetvári Andrea szerint ezek a fesztiválok éppen arra jók, hogy bárki közelebb kerüljön ehhez a művészethez, ezt segíti egyebek mellett a fesztivál ideje alatt rendezett "HangJátszóHáz", benne például a "Zenei robotvezérlés műhely" is, ahol bárki kipróbálhatja a fent említett eszközöket, a számítógépes zenekészítést, saját zenei kreativitását, valamint ezt szolgálják az énekesek és a zeneszerzők számára szervezett workshopok is.