Konrád, Tivadar

A szimfonikus zenekar és hangszerei

2006.02.22. 00:00

Programkereső

A fenti címmel megjelent, majd' kétszázötven oldalas album a klasszikus zene világába kalauzolja el az olvasót. A svéd Sven Kruckenberg műve egyaránt szól a laikusokhoz és a tapasztalt muzsikusokhoz.
414df572-074f-4b8b-9e6a-f249c89745d4

Hogy mit jelent a zenekar szó, mindenki tudja, ám pontos jelentését kevesen tudnák megfogalmazni. S vajon mióta léteznek zenekarok? Mindig ugyanilyen hangszereken játszottak a muzsikusok? Mit jelentenek a karmester jelzései? A kötet ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ. A szerző egyaránt foglalkozik a zeneszerzés, a vezénylés, a hangszeres zene, a hangszerkészítés rejtelmeivel, ezek közönségre gyakorolt hatásával.

A kötet első fejezetében a zenekar fogalmáról, összetételéről, az első zenekarokról, a nagy koncerttermekről olvashatunk. A második fejezetben nyomon követhetjük a karmesterré válás folyamatát, bepillantást nyerhetünk néhány neves karmester – pl. Spohr, Bülow, Mahler, Nikisch, Toscanini, Karajan vagy Bernstein – műhelytitkaiba. Végül az utolsó részben a szimfonikus zenekarokban előforduló hangszerekről olvashatunk: megismerhetjük részeiket, hangterjedelmüket, továbbá megtudhatjuk, melyik hangszer mikor élte „fénykorát”, kik voltak a leghíresebb hangszerkészítők. Mindemellett pedig egy-egy hangszerrel kapcsolatban szó esik technikákról, zeneszerzőkről, műfajokról, iskolákról.

„Legyen a zene mélyebb megértése mindannyiunk közös célja!” – kívánja a bevezetésben a szerző. A Gulliver Könyvkiadónál megjelent kötetet Dr. Radnóti Klára történész lektorálta, s az Előszóban így ír a kiadványról: „Úgy vélem, Sven Kruckenberg könyve eléri célját: felkelti az olvasó érdeklődését a szimfonikus zene és zenekar iránt, közkinccsé tesz olyan ismereteket, amelyeket eddig jobbára csak a szűk szakma tudott – mindezt minden fellengzősségtől mentesen, mindenki számára érthetően.” A mű lapozgatása közben kedvet kaphatunk a zenehallgatáshoz, s ha egy kicsit többet tudunk a hangversenyeken megszólaló zenekarról és hangszerekről, annak vezetőjéről, ha értőbb füllel hallgatunk egy-egy szimfóniát, közelebb kerülünk a zenéhez, egyre inkább megismerjük, megszeretjük. A Szarka Gábor és Szarkáné Erdélyi Tímea fordításában megjelent könyvet szórakoztató anekdoták, valamint csodálatos illusztrációk teszik még színesebbé.

Sven Kruckenberg 1939-ben született Stockholmban. Zenei tanulmányiat az Uppsalai Egyetemen folytatta, majd az 1960-as években vált ismertté zenei témájú újságcikkei, kritikái és előadásai révén. 1967-69 között a Göteborgi és a Malmöi Szimfonikus Zenekar zenei igazgatójaként és művészeti vezetőjeként dolgozott, ezen kívül a Stockholmi Filharmonikus Zenekar karmestereként számos felvételt készített. Jelenleg írással foglalkozik, zenei előadásai rendszeresen hallhatók a svéd rádióban.