Márk

A Capella Savaria Bach-hal nyitja jubileumi koncert-sorozatát

2006.02.23. 00:00

Programkereső

Az idén 25 éves Capella Savaria jubileumi koncertjeinek sorát Johann Sebastian Bach H-moll miséjével kezdi vasárnap, Szombathelyen. Az együttes a XVII-XVIII. századi zene hiteles bemutatását tűzte ki célul. Az együttes alapját a korabeli hangszereken játszó vonósok alkotják, de szükség szerint más hangszerekkel is kiegészül az együttes.

Negyedszázados pályafutása alatt a Capella Savaria 22 európai országban vendégszerepelt, fellépett Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben és hatvannál több lemezfelvételt készített.

Szombathelyen nem volt még erre módja. A vasárnapi koncert a Bartók Teremben este 6 órakor kezdődik, az egyik szólistája Zádori Mária lesz, aki a legelső koncert óta fellép az együttessel és aki részben a Capella Savariával közösen készített lemezfelvételeknek köszönheti nemzetközi hírnevét. Az est további szólistái Schöck Atala, Kálmán László és Kovács István, fellép a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a karmester pedig Hollerung Gábor lesz.

A hangversenyt február 28-án, kedden megismétlik Budapesten, az Olasz Intézetben.

A vasárnapi koncert egyben az együttes első idei koncertje is Szombathelyen, ahol az év során további négy-öt jubileumi hangversenyt terveznek. Az igazi születésnapi buli novemberben lesz, amikor a Capella Savaria méltó módon, nagyszabású koncerten ünnepli meg a negyedszázados évfordulót.

Az idén a születésnapi sorozaton kívül az együttes a Tavaszi Fesztiválon egy Mozart-koncerttel lép a közönség elé, amellyel a zeneszerző születésének 250. évfordulója tiszteletére rendeznek. A zenekar ismét fellép a Soproni Régi Zenei Napokon, valamint a Haydn fesztiválon, ahol Nicholas McGegan irányítja majd az együttest.