Emma

Bőgőmesterek

2006.02.23. 00:00

Programkereső

J. BAPTIST VANHAL, J. MATTHIAS SPERGER: NAGYBŐGŐVERSENYEK. Fejérvári Zsolt, Erkel Ferenc Kamarazenekar. Hungaroton, 2006.

Ritkán hallhatjuk a bőgőt szólószerepben. Nem csoda, hiszen egy szál bőgővel kiállni a pódiumra - még kamarazenekar támogatásával is - rendkívül nehéz feladat. Kevés muzsikusnak adatik meg olyan hangszertudás, virtuozitás, muzikalitás, fizikum, melynek birtokában veheti hozzá a bátorságot. Közéjük tartozik Fejérvári Zsolt, a Budapesti Fesztiválzenekar szólamvezetője, aki szólójátékával - versenyművekkel vagy kamarakoncerteken -, valahányszor pódiumra lép, elkápráztatja a közönséget. A hallgató nem hisz a fülének, a néző a szemének, miként futnak Fejérvári Zsolt ujjai, hogyan lehet ilyen könnyedén, tisztán, pontosan, színesen, ha kell, keményen, ha kell, líraian megszólaltatni ezt a hatalmas hangszert, szinte úgy, mintha a kisebb testvér, egy cselló lenne a kezében. Sok "öcskös", gordonkás bizony irigyelheti ezt a "bátyi" hangszertudást.

Fejérvári Zsolt - aki 1996-ban Cremonában második díjat nyert a nemzetközi Bottesini nagybőgőversenyen, megjárta a rangos svájci együttes, a Suisse Romand Zenekar csapatát, és rendszeres résztvevője a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjeinek - 2003-ban a XVIII. század egyik leghíresebb nagybőgővirtuóza, Johann Matthias Sperger művével győzött a Fesztiválzenekarban zajlott Végh Sándor versenyen. A különlegesen szép bőgőkoncertet azóta hangversenyeken is nagy sikerrel szólaltatta meg, s most itt a kompozíció világelső lemezfelvétele a Lesták Bedő Eszter irányította Erkel Ferenc Kamarazenekarral (művészeti vezető: Áldor Lili). Sperger művéhez Johann Baptist Vanhal bőgőversenye társul.

És ez a CD tényleg "bőgnivalóan" jó.