Béla

Esti áldozat

2006.02.23. 00:00

Programkereső

A Szent Efrém Bizánci Férfikar Esti áldozat című lemezének nyilvános felvételére kerül sor február 23-án, csütörtökön 20 órától és február 26-án, vasárnap 10 órától a Budavári Önkormányzat átriumában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.).
63e62c9f-fbf9-4336-a6b0-70bb18f55fe2

Ma világszerte a bizánci zenei felvételeknek reneszánszát éljük: az orosz, ukrán, bolgár, szerb és más együttesek sorra jelentetik meg nagysikerű lemezeiket. Magyarországon is van bizánci zenei hagyomány, amely kétségkívül a szláv zenében gyökerezik, de a sajátos magyar zenei világ egész más koloritot adott az „ősanyaghoz”, s ezáltal egy rendkívül érdekes és egyedi, csak az itteni görög katolikus zenére jellemző ötvözet jött létre. A Szent Efrém Férfikar mindenütt nagy sikerrel tűzte műsorára e darabokat. A bizánci tradíción nevelkedett közönség, de még a szakemberek is meglepve vették tudomásul, hogy a magyar kultúra egy új arcával találkoztak. Egy ukrán szakember ezzel a képzőművészeti hasonlattal élt: „…ez a mi ikonunk, de egészen másfajta, nem az általunk megszokott színekkel”.

A Szent Efrém Férfikar lemezein keresztül is szeretné terjeszteni a magyarországi bizánci zenét. A most készülő CD-re a kórus koncertrepertoárjának keresztmetszetét tervezik felvenni. E műsor két részből tevődik össze: a bizánci liturgikus kórusművészet „slágereiből”, valamint a magyarországi tradíció alkotásaiból. Utóbbi egyedülálló a hasonló, bizánci zenét művelő együttesek között, hiszen csak a Szent Efrém Férfikar birtokában lévő és vezetőjének, Bubnó Tamásnak kutatásai nyomán napvilágra került anyagokról van szó. A lemeznek egy másik kuriózuma Liszt Ferenc Szlavimo szlavo szlaveni című szerzeménye, mely Liszt egyetlen olyan kórusműve, amit ószlávul írt Cirill és Methód püspökök ezer éves jubileumára.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar tagjainak többsége opera-, illetve oratóriuménekes, akik a hazai és a nemzetközi hangversenyélet állandó szereplői. A férfikarral gyakran lép föl Szabóki Tünde szoprán énekesnő, aki szintén nemzetközi hírnevet mondhat magáénak az oratóriuméneklés területén.

A koncertekre a belépés ingyenes, a lemez megjelentetéséhez támogatást köszönettel fogadnak.