Zita, Mariann

Újra bemutatkozik a legfiatalabb zeneszerző-generáció

2006.02.23. 00:00

Programkereső

Az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek, a fiatal zenész- és zeneszerzőgárda fesztiválja harmadszorra jelentkezik 2006. március 3-5. között. Az Óbudai Társaskörben esténként 19 órai kezdettel tizenkét fiatal zeneszerző művei hangzanak el.

Idén először a kortárs zenei koncertek közönsége is aktívan részt vehet a fesztivál menetében. Az első két esten leteheti voksát a neki legjobban tetsző mű mellé, így a legtöbb szavazatot kapott darab szerzője a rendezvény végén hazaviheti az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Közönségdíját. A harmadik esten Kreatív zenei gyakorlatok címmel Sáry László zeneszerző tart interaktív előadást a zenéről, zeneértésről, amely mind a zenében járatlan, mind a komoly zenei képzettséggel rendelkezők számára is érdekesnek, élvezetesnek ígérkezik. Ezután a közönség által legjobbnak tartott három művet ismételten bemutatják.

A kamaraesteket idén is elismert zeneszerzők nyitják meg: első napon Hollós Máté, a második napon Serei Zsolt a rendezvény meghívottja. A néhány, a fesztivál közönsége előtt még ismeretlenebb alkotó mellett újra hallhatjuk azoknak a fiatal zeneszerzőknek a darabjait, akik nemcsak az elmúlt Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, hanem egyéb rangos zenei fesztiválon, rendezvényen is komoly sikereket értek el, mint például Zombola Péter, Meskó Ilona, Horváth Márton Levente vagy Sztojanov Georgi. Az előadói gárda is olyan fiatal és elismert művészekkel büszkélkedhet, mint Banda Ádám, Palya Bea, Félegyházi Károly, Bodrogi Éva vagy Baranyai Piroska.

e8c538b3-b6f8-483b-a1c9-9ca7a5415c89

A 2004-ben született rendezvény küldetése, hogy a mai zenét sajátjuknak tekintő, kiemelkedő fiatal hangszeres előadók révén a szélesebb közönség is megismerkedhessen az ifjú és feltörekvő zeneszerzők műveivel. A szervező és ötletgazda továbbra is a két fiatal fuvolaművész, Győri Noémi és Madaras Gergely, akik minden évben előadóként is részt vesznek a koncerteken. Az elmúlt két esztendőben a kortárs zenei eseményekhez képest szokatlanul nagy számú közönség soraiban nemcsak a szakmabeliek (zeneszerzők, zenészek, kritikusok), hanem a szélesebb értelemben vett, klasszikus koncertekre járó közönség is megjelent. A folytatást a fiatal muzsikusok mellett mind az idősebb zeneszerzők, mind a közönség proponálta, ezzel megteremtve egy olyan fórumot, ahol a fiatalabb, tehetséges zenészek és zeneszerzők egymás művészetére építve, színvonalasan bemutatkozhatnak.

A koncertekre való felkészülés során a hangszeres zenészek szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással, és megismerkedhetnek egymás művészetével. Emellett a zeneszerzők a próbák alatt komoly szakmai instrukciókban részesítik az előadókat, akiknek így a kortárs repertoárhoz kapcsolódó hangszeres tudásuk nagyban bővül.