Emma

A Muzsikás és a Takács Quartet sikeres európai turnéja

2006.02.24. 00:00

Programkereső

Bartók Béla és a népzenei hagyományok címmel tizenkét koncertből álló, nagysikerű európai hangversenysorozatot adott a Muzsikás együttes és az Amerikában működő, Grammy-díjas Takács Quartet januárban. A koncerteken vendégként Sebestyén Márta is fellépett.

A turné a két korábbi, sikeres amerikai koncertkörút eredményeként jött létre, amelyek során a két együttes közös hangversenyének többek között a New York-i Carnegie Hall is otthont adott. A komolyzenei körökben szokatlan programmal jelentkező hangversenynek nagy volt a visszhangja, többek között a New York Times-ban is elismerő kritika jelent meg róla.

A tizenkét hangversenyből álló koncertkörút hangversenyei öt európai ország tizenkét városának jelentős koncerttermeiben hangzottak el. A turné első állomása London, a nagyhírű Queen Elisabeth Hall.volt. A koncert után a Decca lemezcég egy közös album elkészítésére kérte fel a két együttest. A hangversenyről a londoni Independent című napilap egy előzetes riporton túl két kritikát is megjelentetett. A hangversenykörút két koncertjéről a brit BBC és a német Westdeutsche Rundfunk rádiófelvételt készített.

104d4af5-a844-434d-874a-1d01eb3d177b

Az inkább a komolyzene iránt érdeklődő közönség számára szervezett koncertek telt ház előtt zajlottak, sok helyen – például a párizsi Théatre de la Ville-ben – a jegyek több hónappal a hangversenyt megelőzően elkeltek. A közönség mindenütt hatalmas lelkesedéssel, felállva és percekig tartó vastapssal, lábdobogással jutalmazta a zenészeket és köszönte meg a ritka élményt.

A hangversenyeken a két „kvartett” – a Takács Vonsónégyes és az erdélyi falusi zenekarok mintájára alakult Muzsikás – egyetlen zenei folyamatot kívánt létrehozni. Egymást felváltva és időnként együtt is zenéltek, népzenei motívumok szólaltak meg Bartók 4. Vonósnégyesének tételei között. Az eltérő műfajú zenék kiegészítették, erősítették egymást. Újra bebizonyosodott, hogy nem léteznek műfaji határok: a népi hangszereken megszólaló ősi dallamok és Bartók legelvontabb művei jól megférnek egymás mellett, addig soha nem tapasztalt zenei élményt hozva létre.