Csilla, Noémi

Grigory Sokolov a Zeneakadémián

2006.02.27. 00:00

Programkereső

„A Zongora” című hangversenysorozat következő koncertjén Grigory Sokolovot hallhatja a közönség március 1-jén 19:30-tól a Zeneakadémia Nagytermében.
fa2aac0d-5b88-4c38-93c9-f9cb242af0e3

Az est keretében Bach h-moll francia szvitje (BWV 814), Beethoven d-moll szonátája ( op. 31, No. 2) és Schumann fisz-moll szonátája (op. 11) hangzik el.

Grigory Sokolov már öt éves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét rendkívüli tehetségével. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. 1966-ban, tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé, tizenhat évesen pedig az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. Ezt követően koncertkörutakat tett a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Európán kívül Észak-Amerikában és a Közel-Keleten.

Játszott a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a milánói Scala Filharmonikus Zenekara, s együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével. Ma egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Széles repertoárja (Bachtól Schönbergig), zeneértelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága megragadja mind a közönséget, mind a kritikusokat, bárhol is játszik.