Emőke

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2006

2006.03.02. 00:00

Programkereső

Huszonhatodik éve rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált március 17. és április 2. között. Idén mintegy kétszáz program közül választhatnak a bel- és külföldi érdeklődők.
7a47966d-84f7-4605-97a8-85580cac898b

A 2006-os év Bartók- és Mozart-évfordulóinak megfelelően a két komponista művei kiemelt szerepet kapnak a Tavaszi Fesztiválon. Bartók Béla emléke előtt tiszteleg majd többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kelemen Barnabás és Ránki Dezső koncertje, a magyarországi Bartók Kórusok "Főhajtás" című hangversenye, az Angelica Leánykar és Bogányi Gergely zongoraművész Bartók-estje, a Honvéd Táncszínház „Bartók útjain” című előadása, a „Szerelemajtók” elnevezésű crossover-produkció, több opera-, kortárs tánc- és balettelőadás, valamint számos kiállítás.

Wolfgang Amadeus Mozart születésének 250. évfordulójáról többek között a szerző valamennyi vonósnégyesének megszólaltatásával, ritkán játszott színpadi műveinek (A pásztorkirály; Mitridate, Ponthus királya; Bastien és Bastienne, Zaide) előadásával, Mozartiádával és Mozart-operamaratonnal, a Mozarteum Orchester Salzburg koncertjével, Ágens „aqua toffana” című kortárs Mozart-operájával, a Nederlands Blazers Ensemble "Levelek Mozarttól" című produkciójával, valamint ugyancsak kiállításokkal emlékeznek meg.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2006 egyik különlegessége lesz a Fringe Fesztivál, amelyre március 31. és április 2. között kerül sor. Magyarország idén csatlakozik először ehhez a rendezvényhez, amelyet 1947-ben hoztak létre a skóciai Edinburgh-ban, s azóta számos ország kapcsolódott be a kezdeményezésbe. A Fringe egy olyan "alternatív" művészeti fesztivál, amelynek keretében bárki felléphet, s ahol mindent be lehet mutatni, aminek kultúrához, művészethez, színpadhoz köze van. A Fringe-re mintegy ezer művész jelentkezett színházi előadásokkal, tánc-, performance-, zenei és gyerekprogramokkal; ezeknek hét helyszín tizenkét színpada ad majd otthont.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idén Svájcot látja vendégül, amelyet többek között a lausanne-i Béjart Ballet, a Suisse Romande Zenekara és a Carmina Quartett képvisel. A fesztivál vendégvárosa, Szentendre a Skanzenben megrendezett programokkal várja majd az érdeklődőket.

A fesztivál további kiemelkedő programjai közé tartozik Jávori Ferenc „Menyasszonytánc” című klezmer-musicalje, a Julian Joseph Quartet és a Modern Art Orchestra jazzkoncertje, Liam O'Flynn (ír duda) és Sebestyén Márta (ének) ír-magyar estje, a „Rent” című musical eredeti Broadway-előadása, valamint a fesztivált záró, huszonötödik alkalommal megrendezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár.