Klaudia

Händel-oratórium a Művészetek Palotájában

2006.03.02. 00:00

Programkereső

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar oratóriumbérletének harmadik hangversenyén Georg Friedrich Händel Magyarországon ritkán hallható oratóriuma, a bibliai Salamon király történetét feldolgozó Solomon csendül fel március 5-én 18 órakor a Nemzeti Hangversenyteremben.
7ab186d7-24e1-488a-bee1-9c4b76ef8dbd

Händel e nagyszabású remekműve az 1748-as esztendő második felében született, londoni bemutatója 1749. március 17-én volt. A Solomon szinte végig két kórust foglalkoztató kompozíció, melynek zenekari szövete Händel életművében egyedülálló módon gazdag és sokszólamú: partitúrájának monumentalitása csak az Izrael Egyiptomban-hoz fogható.

Az oratórium címszereplőjét, Salamon királyt Németh Judit személyesíti meg (érdemes megemlíteni, hogy ezt a szerepet Händel eredetileg is női, mezzoszoprán hangra komponálta), Salamon király felesége Csereklyei Andrea, a két anya Kiss Noémi és Meláth Andrea, Sába királynője Halmai Katalin lesz; Zadok főpap és a Levita szerepeit Timothy Bentch és Kovács István énekli. Az Orfeo Zenekar koncertmestere Paulik László, a continuo szólamot Vályi Csilla (cselló), Gyöngyösi Levente (csembaló) és Dinyés Soma (orgona) játssza, az est karmestere Vashegyi György.