Beáta, Izolda, Lea

75 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

2006.03.06. 00:00

Programkereső

A Szegedi Szabadtéri Játékok alapításának 75 éves jubileuma alkalmából gazdag programkínálattal várja a Szegedre látogatókat 2006. július 7. és augusztus 20. között. A szervezők az immár hagyományosnak tekinthető programok mellett számos újítással készülnek a 2006-os évadra.

A fesztivál történetének 75 éve alatt több mint 800 előadás zajlott le a Dóm tér színpadán, 301 bemutatóra került sor. A leggyakrabban játszott művek sorában szerepel a Bánk bán is, amely a korábbi hagyományokat idézve az idei fesztivál egyik fő produkciója lesz.

Programkínálat

A fesztivál programját 75 éves története során a műfajok változatossága jellemezte és jellemzi ma is: a korábbi évtizedeknek megfelelően opera, operett, zenés daljáték, musical, dixieland szerepel a Játékok 2006-os műsorán. Idén is színvonalas előadásokkal és a korábbinál tradicionálisabb programkínálattal várják a látogatókat. A Játékok műsorán a korábbi évekre egyre inkább jellemző vendégprodukciókkal szemben az idei évben kizárólag önálló, a Dóm térre és az Újszegedi Szabadtéri Színpadra rendezett művek szerepelnek.

Helyszínek, programok, bemutatók

A jubileumi fesztivál programja idén is két helyszínen, a Dóm téren és az Újszegedi Szabadtéri Színpadon zajlik. Az eseménysorozat július 7-én a Dóm téren a Szegedi kortárs Balett Új világ című produkciójával veszi kezdetét, ahol a tűz és a víz, a pusztítás és az újjászületés ellentétes szimbólumai elevenednek meg a kortárs balett elismert alakja, Juronics Tamás rendezésében színpadra állított látványos tánc-show keretében.

A tavalyi évadban hatalmas sikert aratott, Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Csárdáskirálynő idén is látható lesz három alkalommal, július 14. és 16. között a Dóm tér színpadán. A leghíresebb magyar operett főbb szerepeiben ismét Bodrogi Gyula, Gálffi László, Hernádi Judit, Stohl András, Gregor József, Bartsch Kata, Rálik Szilvia és Nyári Zoltán játékát élvezheti a fesztivál közönsége.

1d259d11-9675-403c-93be-902ab75e98df

A 2005 decemberében kezdődő jegyértékesítés adatai alapján nagy várakozás előzi meg a Rudolf – Az utolsó csók című musical szabadtéri világpremierjét. A Rudolf herceg és Vetsera Mária tragikus szerelmét feldolgozó nemzetközi koprodukcióban – a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház és a Vereinigte Bühnen Wien együttműködésében – készült alkotás Frank Wildhorn és Jack Murphy, a Jekyll és Hyde szerzőinek legújabb darabja. Az előadás Kerényi Miklós Gábor rendezésében hat alkalommal – július 28-30. és augusztus 4-6. között – lesz látható Szegeden. A musical főszereplői, Vágó Bernadett és a nagysikerű Rómeó és Júlia című darabból jól ismert Dolhai Attila a sajtótájékoztatón dalrészletekkel adott ízelítőt a nagy érdeklődésre számot tartó produkcióból.

Augusztus 2-án 21 órakor kezdődik a Dómdixide Gála, mely kilencedik éve szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán neves hazai és külföldi művészek közreműködésével. Szintén hagyományos programelemnek számít az augusztus 10-én negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Ajándékkoncert, amelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Bartók-emlékév jegyében összeállított programjával várja a zenekedvelő közönséget.

A 75. évforduló alkalmából újabb hagyományteremtő kezdeményezésnek lehetnek tanúi a nemzeti opera kedvelői: mostantól fogva minden év augusztus 20-án megtekinthetik Erkel Ferenc Bánk bán című klasszikusát, amelyet idén augusztus 18. és 20. között három alkalommal, Szikora János rendezésében láthatnak. A főbb szerepeket Kiss B. Attila, Bándi János, Tokody Ilona, Keszei Bori, Marton Éva és Wiedemann Bernadett alakítja. A világhírű művészek előadását nem csak a Dóm tér közönsége élvezheti: az augusztus 20-i előadást a tér szomszédságában elhelyezett kivetítők segítségével még többen láthatják majd. A Bánk bán előadásain a szervezők nemcsak a hazai, hanem az Újvidékről és az Erdélyből érkező érdeklődőkre is számítanak.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon augusztus 11. és 13. között három alkalommal lesz látható a Játékok tavaly bemutatott önálló produkciója, a János Vitéz. Szintén az Újszegedi Szabadtéri Színpad ad otthont a fesztivál prózai bemutatója, a Liliomfi előadásainak július 21. és 23. között.

A fesztivál szerepvállalása Szeged és a régió idegenforgalmának fellendítésében

A jubileum évében a fesztivál fontos célkitűzése a korábbinál erőteljesebb szerepvállalás Szeged és a Dél-Alföld idegenforgalmának fellendítésében. Ennek szellemében a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Aquamount Travel, a TUI Magyarország dél-alföldi képviselője stratégiai együttműködésről szóló megállapodást írt alá 2005 decemberében. Az együttműködés során olyan turisztikai programcsomag készül, amelynek középponti elemét a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai alkotják. Elkészült a külföldi látogatók széleskörű tájékoztatását szolgáló, négy nyelvű (angol, német, francia, magyar) prospektus a fesztivál programjairól, amely a Tourinform irodáiban, valamint a magyar és külföldi utazási kiállításokon lesz elérhető, ahol a Játékok alkalmanként önálló standdal lesz jelen.

Jegyértékesítés

A 2005-ös évad tapasztalatai alapján minden eddiginél korábban, 2005. december 1-jén megkezdődött a fesztivál előadásaira szóló jegyek, illetve bérletek értékesítése. Az eredmények igazolták a fesztivál vezetésének döntését: a Játékok 2006-os programjára szóló jegyek közel 40 százalék kelt el több mint 88 millió forint értékben. Idén bekapcsolódik a jegyértékesítésbe az IBUSZ országos hálózata is.