Gábor, Karina, Ders

Felbecsülhetetlen értékű kéziratokat kapott a Juilliard School

2006.03.06. 00:00

Programkereső

A neves New York-i Juilliard School igazgatótanácsának elnöke saját, 139 ritka zenei kéziratból álló gyűjteményét adományozta az intézménynek.
17f3100e-60ea-4ed8-8093-1df932d8ffa3

Bruce Kovner tíz éve gyűjtötte a különleges kottákat, amelyek között Bach, Beethoven, Brahms, Liszt, Mahler, Mozart, Puccini, Purcell, Rahmanyinov, Schubert, Schumann, Sibelius, Strauss és Wagner művei is fellelhetők.

A gyűjtemény tartalmazza Beethoven Nagy Fúgájának tavaly újrafelfedezett négykezes átiratát, amelyet a londoni Sotheby árverésén még név nélkül vettek meg 1.1 millió fontért, valamint a 9. szimfónia és a Fidelio kéziratát is. Purcell Dido és Aeneas című operájának minden bizonnyal legkorábbi létező verziója is hozzáférhető csakúgy, mint Mahler 9. szimfóniájának első tétele.

Az idén 100 éves Juilliard School egy most épülő olvasóteremben fogja elhelyezni a gyűjteményt, amely 2009-re zenészek és kutatók számára egyaránt nyitva áll majd. A kéziratok digitális rögzítése és az interneten való megjelenítése is a tervek között szerepel, így a rendkívüli zenei csemege közkinccsé válhat.