Sándor, Ede

Mosonyi Mihály emlékest

2006.03.06. 00:00

Programkereső

A 19. századi magyar romantikus zene méltatlanul feledésbe merült mestere, Liszt és Erkel barátja, Mosonyi Mihály emlékére rendeznek hangversenyt március 9-én 19:30-kor a Nemzeti Hangversenyteremben.
b5550bcb-a590-4cfd-9535-bf8e96677b1b

A koncerten a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekart, Jandó Jenő zongoraművészt, Kertesi Ingrid, Lukin Márta, Gulyás Dénes, Jekl László énekeseket és a Nemzeti Énekkart (karigazgató: Antal Mátyás) hallhatja a közönség Scholcz Péter vezényletével. A hangverseny műsorán négy Mosonyi-mű: az Ünnepi zene, az e-moll zongoraverseny, a Jubilate Deo – graduale és az I. C-dúr mise szerepel.

Mosonyi Mihály 1815-ben született. Első szerzeményeit még a szlavóniai Rétfalun írta, ahol zenetanár volt Pejachevich gróf házánál. 1842-től 1870-ben bekövetkezett haláláig Pesten élt, s miután 1859-ben az eredeti Brand helyett felvette a Mosonyi nevet, minden erejével és tehetségével a magyar zene ügyét szolgálta. Az első magyar zenei folyóirat, a „Zenészeti Lapok” alapító munkatársaként szigorú, de igazságos zenekritikákat írt, elmélkedéseket közölt a zenéről, buzdító szavakkal támogatta a magyar zene fellendülését, s mindemellett Liszt és Wagner műveit is propagálta.

A március 9-i koncert nyitódarabját, az Ünnepi zenét a Nemzeti Zenede alapításának évfordulójára komponálta a német származású muzsikus. Német családban született, akárcsak kortársa, Munkácsi Mihály, de ahogy a festőművész, egyszerre volt a magyar kultúra rendíthetetlen napszámosa és európai alkotó. A Zeneakadémia elődjének számító (ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző intézeteként funkcionáló) intézmény fennállásának huszonötödik évfordulójára írt nyitányt az ünnepi hangversenyen Liszt Ferenc vezényelte.

E-moll zongoraversenyét, e műfajban egyetlen, abban az időben újszerűnek számító alkotását 1844 augusztusában írta Mosonyi, de azt csak halála után mutatták be. 1843-ból származik a C-dúr miséhez kórusra és nagyzenekarra írt Jubilate Deo graduale. A C-dúr mise 1842-ben készült el.

Az est karmestere, Peter Scholcz zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban végezte. Hollandiai letelepedése után a Hágai Királyi Konzervatóriumban nagybőgő-, az Utrechti Állami Egyetemen pedig zenetudományi tanulmányokat folytatott. Zenetörténészként és karmesterként évek óta propagálja Mosonyi Mihály zenéjét. A Hungaroton gondozásában, három CD-n az ő vezényletével jelent meg Mosonyi összes egyházi műve.

A Fidelio játékán jegyek nyerhetők erre a koncertre! Kattintson az alábbi címre!