József, Bánk

Amerikai koncertturnéra indul Seres Dóra

2006.03.08. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia fiatal fuvolaművésze egy hónapos hangversenysorozatának állomásai közt a New York-i Carnegie Hall és a washingtoni Kennedy Center is szerepel.

Seres Dóra, a Zeneakadémia 26 éves fuvolaművésze 2006. márciusában egy hónapos koncertsorozatot ad az Amerikai Egyesült Államokban. Seres Dóra a számos nemzetközi és hazai díj mellett 2005 januárjában megnyerte a Young Concert Artists próbajátékát s az ezzel járó három éves szerződést. Debütáló koncertjei a New York-i Carnegie Hallban és a washingtoni Kennedy Centerben lesznek márciusban. A koncertturné további állomásai a többi között a floridai Jacksonsville, a virginiai Staunton, valamint a New York-i Metropolitan Múzeum és a Magyar Konzulátus.

Seres Dóra 1991-ben, 11 évesen kezdett el fuvolázni, és már öt év múlva előkelő helyezést ért el egy Olaszországban megrendezett nemzetközi fuvolaversenyen. 1998-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt. Még az egyetem befejezése előtt elnyerte a nemzetközi Prágai Tavasz Fuvolaverseny első díját, Londonban fellépett Károly herceg előtt a Kensington palotában, Japánban pedig második lett a Kobei Nemzetközi Fuvolaversenyen.

Az ifjú fuvolaművésznő az egyetem befejezése után tovább folytatta zenei karrierje építését, és első helyezést ért el – Mali Emese zongoraművésszel közösen – a Franz Schubert Nemzetközi Kamaraverseny fuvola-zongora duó kategóriájában. A versenydíjaknak köszönhetően Dóra meghívást kapott több világszerte elismert fuvolaművész mesterkurzusára.

a2141e39-0967-46ef-a299-ae754589434f

A művésznő tehetségét Magyarországon is elismerik: a Gramofon című komolyzenei lap 2005-ben neki ítélte oda az „Év Magyar Klasszikus Zeneművésze” díját. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója, idén ősszel szerzi meg doktori címét. Több mint három éve a Magyar Rádió Zenekarának első fuvolistája.

Seres Dóra életében a tavalyi év még a korábbiaknál is több sikert hozott. Ebben az évben nyerte meg a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolára kiírt próbajátékát, így 2006 áprilisától Dániába szólítja a szerződése, ahol egy év próbaidőt követően a Zenekar tagjává válik. A fuvolaművész ezt követően több évet szeretne a skandináv országban tölteni, ahol a zenekari munka mellett szólófellépésekre is lehetőség nyílik. Ugyancsak 2005-ben vett részt a világhírű Nemzetközi Marlboro Fesztivál rendezvényein. Megnyerte egy New York-i zenei ügynökség, a Young Concert Artists rangos nemzetközi versenyét is, ahol minden évben fiatal hangszeres szólisták mérik össze tudásukat. Az ügynökség legfontosabb feladatának a fiatal, tehetséges művészek felkarolását, a nemzetközi koncertéletbe való bevezetésüket tekinti. Seres Dóra egy három éves szerződést írhatott alá a társasággal.