Klaudia

Ismét Bogányi-koncert a Zeneakadémián

2006.03.12. 00:00

Programkereső

Magyarország legfiatalabb Kossuth-díjas muzsikusát több mint egy éve nem hallhatta szólóesten a budapesti közönség. Bogányi Gergely április 9-én Liszt- és Schubert-műveket játszik majd a Zeneakadémia nagytermében.
0de444d6-9025-4340-a1d6-763129ba7067

Bogányi Gergely négy és fél éves korában kezdett zongorázni Szabó Katalin irányításával a váci zeneiskolában, s kivételes zenei memóriájának köszönhetően évekig hallás után tanult. Első zenei versenyén 1980-ban úgy vett részt, hogy még nem tudott kottát olvasni. Kilenc évesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ahol már hat éves korában különdíjat kapott.

Tíz éves korában felvették a Zeneakadémiára, ahol először Máté Klára, majd Esztó Zsuzsa és Baranyay László irányításával tökéletesítette tudását. Pályakezdésének egyik legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. Három évvel később fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert Finnországban a kuhmoi nemzetközi trióversenyen. Közös albumuk elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagydíját. Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely duója 2004-ben a New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott.

Művészi munkája elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat kapott. Mára a világ hangversenytermeinek keresett művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom szinte valamennyi jelentős műve szerepel. 2001-ben kilenc koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját, amely után Halász Péter az Élet és Irodalomban azt írta róla: ”Bogányi Gergely, merem vallani, istenáldotta, lenyűgöző, csodálatos zongoraművész. Olyan muzsikus, amilyet csak ritkán és csak különösen jó kedvében bocsát közénk a teremtő.” A 2004. augusztus 19-i Örömkoncerten több mint húszezer ember előtt játszott a Duna fölött egy Fazioli-zongorán.

A Finn Köztársaság elnöke 2002-ben a „Fehér Rózsa Érdemkereszt” kitüntetést adományozta Bogányi Gergelynek, 2004. március 15-én pedig Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke. A művészre a zeneakadémiai koncertet követően is különleges fellépés vár, hiszen 2005. május 12-én a Bécsi Rádiózenekarral a Musikverein-ban lép a közönség elé az osztrák fővárosban.

Az április 9-i koncert részletes műsora:
Liszt: Funerailles
Chopin-Liszt: 6 dalátirat (Mädchens Wunsch, Frühling, Das Ringlein, Bacchanal, Meine Freuden, Die Heimkehr)
Schubert-Liszt: 4 dalátirat (Du bist die Ruh, Auf dem Wasser zu singen, Die junge Nonne, Erlkönig)
Schubert: c-moll szonáta