Emőke

Sikeres első év a palotában

2006.03.13. 00:00

Programkereső

Kedden éppen egy éve, hogy a Duna-parton a Nemzeti Színház szomszédságában megnyílt a Művészetek Palotája. Igaz a Zoboki Gábor által tervezett ház környezete még ma is építési terület, de az adatok és a számok azt mutatják, hogy a nézők az elmúlt egy évben megkedvelték az új kulturális központot. Ebben nyilván nagy szerepe volt a koncertterem remek akusztikájának és az épület vonzó, tágas, felfedezésre csábító belsőtereinek és persze a kínált programoknak.

Sokan aggódtak egy évvel ezelőtt, hogy vajon az eléggé zord környezetben megépült, korábban több koncepcióváltást megért nagyszabású kulturális beruházást, a Művészetek Palotáját hogyan fogadja a közönség. Kiss Imre, az intézmény vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt egy évben 565 kulturális rendezvényt tartottak a házban, ebből 229 saját szervezésű, 336 befogadott és 105 üzleti rendezvény volt. Az intézmény programjain csaknem egymilió ember fordult meg. A Művészetek Palotáját annak ellenére megkedvelték a nézők, hogy nem épült meg a közelbe tervezett kongresszusi központ, az intézmény környezete ma is építési területnek számít és a megközelítése például tömegközlekedési eszközökkel főként az esti előadások után továbbra sem kifogástalan. Ami mindenképp örvendetes, hogy a Nemzeti Hangversenyterem akusztikáját a világon a legjobbak közé sorolják a szakemberek és ez a tény vonzóvá teszi a termet az úgymond sztárzenekarok és előadók számára is.

A Művészetek Palotájában leltek otthonra a nemzeti filharmonikusok. Kovács Géza, az együttes igazgatója szerint fontos, hogy sok hányattatás után végre állandó jól felszerelt próbatermet kaptak, emellett a palotában helyezték el a filharmonikusok kottattárát is, a Művészetek Palotájába meghirdetett koncertjeikre pedig akkora az érdeklődés, hogy szinte lehetetlen bejutni a hangversenyekre. Az igazgató közölte, hogy a költözést követően az együttes anyagi helyzete gyakorlatilag a korábbi szinten maradt.

Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója szerint jó döntésnek bizonyult, hogy a budai Várból a kifejezetten múzeumnak épült Duna-parti épületszárnyba költöztek, hiszen korszerű infrastruktúra segítségével dolgozhatnak. A Ludwig Múzeum a közönség igényeinek megfelelően februártól este nyolcig tart nyitva, minden hónap utolsó szombatján pedig éjjel tízig várják a látogatókat. A palota esti koncertjére szóló belépővel rendelkezők kedvezményt kapnak a múzeumi belépő árából.

A Fesztivál Színházban az első évben a Nemzeti Táncszínház a rendelkezésére álló száz napból hetvenöt estén rendezett előadást. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta, hogy több bemutató kimondottan az új helyszínre készült és sikeresek voltak azok a vendégjátékok is, melyeken a nagyobb együttesek a repertoárjukon lévő darabjaikat akadták elő.

A Művészetek Palotájában a következő hetek kiemelkedő eseménye lesz a Nemzeti Hangversenyterembe beépített öt manuálos, kilencvenkét regiszteres orgona átadása. A több mint 6700 sípból álló instrumentumot orgonabeavatási koncerteken próbálják ki, a közönség előtt, áprilisban hat ilyen típusú hangversenyt rendeznek. A hangszert hivatalosan május 22-én adják át.

Több világszárt is várnak a következő időszakban, fellépnek példul a Művészetek Palotájában a világhírű szentpétervári filharmonikusok, dalestet ad Jessye Norman és a bécsi Staatsoper társulata is vendégszerepel a Figaró házassága című művel.

Nyílt nap meglepetésekkel

Az egyéves születésnap alkalmából kedd délután kettőtől nyílt napot tartanak a Művészetek Palotájában. A programban szerepel kulisszajárás, akusztikai bemutató a tervező Russel Johnson közreműködésével. A házban alkalmi idegenvezetést vállal Zoboki Gábor és koncertterem különleges hangkamráit kialakító Jovánovics György. A most elkészült orgonát Fassang László mutatja be. A Nemzeti Táncszínház próbatermében nyílt próbát tart a Budapest Táncszínház. A Ludwig Múzeumban Forgács Péter filmrendező kalauzolja az érdeklődőket saját kiállításán. A szervezők emellett meglepetés előadásokat is igérnek. A nyílt nap programja ingyenes.