Emőke

Metrótárlat után nyílik a Bartók Emlékház

2006.03.17. 00:00

Programkereső

Vásárhelyi Gábor az évfordulós év eseményeit kevésnek és szűkösnek találja Tegnap nyitották meg Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából a Bartók Metró Kiállítást. A kocsikban rendezett tárlat célja az, hogy a zeneszerzőt közelebb hozza az emberekhez.

Schiffer János Budapest főpolgármester-helyettese a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy a metrókocsikban kiállított fotók, műsorlapok, szövegek Bartók Béla életútját, szerzői tevékenységét és humanista gondolkodását szeretnék minél több embernek bemutatni. Az utazók két hónapig láthatják a kétszáz példányban közreadott 40 különböző tablót. Azt remélik, hogy ez alatt az idő alatt közel kétmillió ember látja majd őket.

A legnagyobb problémát a szervezőknek az okozta, hogy miként lehet Bartók Béla életművét zene nélkül közelebb vinni az emberekhez. Vikárius László, a Bartók Archívum vezetője, a kiállítás szervezője szerint Bartók zeneszövegei erősen jellemzőek élettörténetére és személyiségére, sőt életművéből is megmutatnak valamit, ezért ezekre helyezték a hangsúlyt.

Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla hagyatékának jogutódja, gondozója, a Bartók Béla Emlékbizottság védnöke a megnyitón a metrókiállítás ötletére utalva elmesélte, hogy a zeneszerző sokat utazott tömegközlési eszközökön. Annyira, hogy bőr aktatáskáját jól ismerték a talált tárgyak osztályán, mert mindig elhagyta. A hagyatékról Vásárhelyi Gábor lapunknak azt mondta, hogy tárgyi része Magyarországon van, ezt mutatja be az ismét megnyíló pasaréti emlékház. Az épületet kibővítették és felújították, az új tárlatok itt március 25-től láthatók. Vásárhelyi Gábor elégedetlen az emlékév előkészítésével. Az ausztriai Mozart-rendezvényekkel összevetve a Bartók- emlékév eseményeit kevésnek és szűkösnek találja. Úgy gondolja, s erre már korábban is figyelmeztette a kulturális kormányzatot, hogy korábban kellett volna életre hívni az emlékbizottságot, korábban nekifogni a szervezésnek, s akkor egyebek közt a nagy zenekarok és koncerttermek foglaltsága elkerülhető lett volna, s ha nem, akkor hamarabb tudnak róla, s nem kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy az ünnepi koncertet Bartók Béla születésnapja, március 25-e helyett 24-én kelljen megtartani.

Kortárs Bartók - Bartók Béla emlékezete címmel nyílt tegnap kamaratárlat a Vízivárosi Galériában. A kiállításon nyolc mai magyar képzőművész mutatja be alkotásait. Kass János rézkarcával a Cantata Profana szellemiségét idézi meg, Szabados Árpád négy tételből álló kompozíciójával a II. zongoraverseny hangulatát tárja elénk. Haraszty István plasztikával és festménnyel, Konok Tamás szerigráfiával és monotípiával is jelen van. Szemadám György az olajfesték, a vászon és a fa szimbiózisában hisz, s persze a madárban mint örökké visszatérő toposzban; Zsemlye Ildikó pedig "égig érő lábon gyalogol a Kékszakállú herceg birodalmába". Klimó Károly a rács mögött izzó tüzet festi meg, Yengibarian Mamikon hatalmas bronz-mészkő szobra csodaszarvast formáz. (Cs. I. Z.)