József, Bánk

Vengerov a Pannon Filharmonikusokkal lép színpadra

2006.03.22. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok március 23-án este a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében adnak koncertet. Az est vendégszólistája a világhírű hegedűvirtuóz, korunk egyik legkeresettebb előadóművésze, Maxim Vengerov, az est karmestere Hamar Zsolt lesz.

A koncert programjába Sosztakovics Ünnepi nyitánya, Beethoven Hegedűversenye, valamint Schumann C-dúr szimfóniája (op. 61) szerepel. Maxim Vengerov a szibériai Novoszibirszkben született 1974-ben. Ötéves korában kezdett Galina Turcsanyinovához hegedűórára járni, később a legendás hegedűtanár, Zakhar Bron tanította a kiugró tehetségű fiút. Tíz esztendős volt, amikor megnyerte a Junior Wieniawski-versenyt Lengyelországban. Ezt követően több szólóestet adott Moszkvában és Leningrádban, s már egészen fiatalon olyan zenekarokkal játszott együtt, mint a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, valamint a BBC Philharmonic Orchestra.

Vengerov 1990-ben megnyerte Londonban a nemzetközi Carl-Flesch Verseny első díját, s ez világszerte hírnevet hozott számára. Az 1990/91-es évadban a New York Philharmonic Orchestra együttesével debütált az Egyesült Államokban, majd először adott koncertet az Israel Philharmonic Orchestra kíséretében Tel Aviv-ban. A művész azóta a világ élvonalbeli zenekaraival és karmestereivel koncertezett, köztük volt például Daniel Barenboim (akit többször a „zenei atyjának” nevezett), Lorin Maazel, Zubin Mehta, de rendszeresen ad szólóesteket is a világ legjelentősebb koncerttermeiben. Maxim Vengerov korábban a Teldec, 2000 óta az EMI exkluzív művésze (a gazdag diszkográfia megtalálható az EMI honlapján).

f35962ce-b825-49ee-9d4f-f1f1d33e77fa

2004. február 8-án Grammy-díjat kapott A legjobb hangszeres szólista (Best Instrumental Solist) kategóriában. Vengerov rendszeresen koncertezik Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Ausztráliában. Egyébként tanárként, mesterkurzusok vezetőjeként ugyanolyan keresett, mint pódiumművészként: 2000 októberétől a saarbrückeni zeneakadémia professzora. A tavalyi esztendőt főként a tanulásnak szentelte: 2005-ben nem vállalt turnékat, mert dzsessz improvizációt és argentin tangót tanult, valamint új darabokat, köztük egy számára készült új kompozíciót, Benjamin Juszupov művét. Maxim Vengerov egy 1723-as cremonai Antonio Stradivari hegedűn játszik, amelyet a Stradivari Society, Inc. of Chicago bocsátott a rendelkezésére.

Az est karnagya, Hamar Zsolt március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért Sólyom László köztársasági elnöktől, továbbá Gyermánné Vass Ágnes, a zenekar koncertmestere művészi munkájának elismerésért Liszt-díjat kapott.