Beáta, Izolda, Lea

Budapesten elkészült Európa legnagyobb koncerttermi orgonája

2006.03.23. 00:00

Programkereső

Európa legnagyobb koncerttermi orgonáját mutatta be Varnus Xavér orgonaművész Budapesten a Művészetek Palotájában.

A hangszer Baróti István orgonaművész tervei alapján készült. A művész és orgonaépítő mester elmondta, hogy a hangszer rekordgyorsasággal, másfél év alatt készült el. Többször kellett ellenőrizni, amíg a megfelelő hangzást elérték, de mára tökéletes lett. A mester izgalmas lehetőségnek tartja a megépítését, ennek ellenére biztos abban, hogy más orgonaépítők hallatni fogják a hangjukat, és kritikákkal fogják illetni a művét.

Varnus Xavér reményét fejezte ki, hogy az orgonaművészet egyre nagyobb szerepet kap a művészeti életben. A művész elmondta: a nyolcvanas években az orgonaművészet, mint műfaj eltűnt hazánkból, és csak a kilencvenes évek után kezdett újból feléledni. Szomorú tény, de Magyarországon a több mint háromezer létező orgona töredéke van csak használható állapotban.

A templomi orgonákkal ellentétben ez a hangszer azért is különleges, mert olyan darabokat is játszanak rajta, amelyeket az egyházi intézményekben nem lehet. A Művészetek Palotája hangszerének egyes sípjai több emeleten átnyúlnak, de vannak egészen picikék is. Az orgona a koncertteremben egyedülállóan csodálatos hangzást produkál. Olyan hangmagasságokat és mélységeket is képes megszólaltatni, amelyekre eddig nem volt lehetőség" - mondta Varnus Xavér.

Az orgona beavatását, az úgynevezett orgonabehallgató koncerteket április 3-tól tartják, ezt májusban zártkörű koncert követi, amelyen - Varnus Xavér szavai szerint - nemesek, főhercegek és bárók jelenlétében játszik majd, az orgonát bemutató ünnepélyes nyilvános hangverseny pedig június 4-én lesz a Nemzeti Hangversenyteremben.