Gábor, Karina, Ders

Szegeden ötéves szünet után nemzetközi gitárfesztivál

2006.03.23. 00:00

Programkereső

Március végén ismét megrendezik a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, amelynek keretében - öt év szünet után - ismét megszervezték a nemzetközi tehetségkutató versenyt is - közölte a fesztivál művészeti vezetője.

Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző elmondta: a gitárfesztivál március 30-tól április 2-ig tart; a versenyt március 31-én és április elsején rendezik.

A megmérettetésre Magyarország mellett Oroszországból, Ukrajnából, Szerbia-Montenegróból is érkeznek versenyzők; ezek azok az országok, ahol ma magasabb színvonalú a gitárművészet a fiatalok körében, mint Nyugat-Európában. A fődíj egy szóló koncert-meghívás a Magyar Rádió Márványtermébe, valamint egy egymillió forint értékű olasz mestergitár. Az első három helyezett fellép a fesztivál gálaműsorán, amelyet április 2-án, vasárnap este tartanak a szegedi tanulmányi és információs központban.

A VII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál első napján Pavlovits Dávid és Artyom Dervoed orosz gitárművész lép fel, aki a moszkvai konzervatóriumban diplomázott.

Több neves gitárművész is elfogadta a meghívást, így koncertet ad a lengyel származású Marcin Dylla, akit gyakran mint korunk egyik legnagyobb gitárművészét említik és aki mintegy húsz versenyen nyert első díjat. Fellép a francia Jérémy Jouve, aki a klasszikus zene mellett foglalkozik jazz és indiai zenével is. Az április 2-i gálaest sztárvendége a spanyol El Macareno Flamenco Duo, amelynek előadásában a tradicionális és a modern flamenco elemei egyéni módon ötvöződnek. Az est második felében a Dés-Hárs-Pusztai Jazz trió szórakoztatja a közönséget, amelynek egyik tagja, Pusztai Antal klasszikus és jazz gitáros már többször fergeteges sikert aratott a fesztiválon és olyan zenészekkel játszott együtt, mint B.B. King vagy Pat Matheny.

A Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid, tavaly első magyar gitárosként szólóestet adott a New York-i Carnegie Hall-ban.