Klaudia

Bartók Béla nevét viseli a Nemzeti Hangversenyterem

2006.03.24. 00:00

Programkereső

Bartók Béláról nevezték el a Nemzeti Hangversenytermet a budapesti Művészetek Palotájában. Ezt Bozóki András kulturális miniszter jelentette be a zeneszerző születésének 125. évfordulójára meghirdetett jubileumi programsorozat nyitánya előtt.

Bartók emlékév van, ez adja az aktualitást ahhoz, hogy a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermét róla nevezzék el. Többek kérdésére, miért nem a születésnapon tartják az ünnepi hangversenyt, az volt a miniszteri válasz, hogy azért, mert akkor Bartók romániai szülőhelyén lesz ünnepség, amin a Szegedi Kortárs Balett szerepel. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben péntek este Kocsis Zoltán vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad hangversenyt Bartók műveiből.

Az állam egyébként több mint 280 millió forinttal járul hozzá az ünnepségekhez - mondta a miniszter, ez körülbelül egymillió euró. Arra a kérdésre, nem kevés-e ez a Mozart ünnepségekhez képest, azt felelte a miniszter tanácsadója, hogy 125 fele annyi, mint 250 és igazán nem is kerek szám.