József, Bánk

Bartók és a tánc a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2006.03.24. 00:00

Programkereső

Bartók és a tánc címmel nyílt kiállítás a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. Kocsis Zoltán karmester, zongorista megnyitójában elmondta: a tánc ott található Bartók műveiben, még a leglassúbb darabjaiban is.

Felidézte a Bartók-művek korabeli hazai fogadtatását, amivel kapcsolatban megjegyezte: "nem volt jó az akkori uralkodó osztály és Bartók Béla közötti viszony". A "mondvacsinált ürügyek miatt" cenzúrázott Bartók-táncjátékok, A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, nem úgy kerültek színre, ahogy azt alkotójuk szerette volna - mutatott rá. A Kossuth-díjas művész szerint "igazán nagy szenzációval az a Mandarin-verzió fog szolgálni, amely végre, egyedüli lévén, az utolsó kézjegy elvét fogja tükrözni".

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében megrendezett, június 15-ig látogatható időszaki kiállításon Bartók és a tánc témaköréhez kapcsolódó fotók, jelmez- és díszlettervek, plakátok, kéziratok, színlapok és kritikák, valamint táncművészeti filmrészletek láthatók.