Klaudia

Emlékház, Bartók szellemében

2006.03.24. 00:00

Programkereső

Csaknem egyéves szünet után holnap újra nyit a Bartók Béla Emlékház a budai Csalán utcában. A kulturális emlékezet és a turizmus e kedvelt intézménye megújulva jobban hasonlít arra a régi korszakára, amikor még Bartók lakott benne.

A Gugger-hegy lábánál álló házat, amelyben Bartók több remekművét komponálta, a zeneszerző amerikai koncertútja idején, 1941-ben fia, ifj. Bartók Béla ürítette ki. Az épület némi átalakítással 1981-ben nyílt meg Bartók-emlékhelyként a közönség előtt. Akkor a házmesterlakást egybenyitották az alsó szinttel, új lépcsőházat építettek, és kamarahangverseny-termet alakítottak ki az első emeleti szobákból.

A második emeleti szobák megmaradtak eredeti állapotukban, azokkal a tárgyakkal berendezve, amelyeket Bartók a házban használt. A dolgozószoba szokásos eszközei mellett elsősorban azokat a népi stílusú bútorokat kell említeni, amelyeket a zeneszerző egy körösfői asztalosnál rendelt, valamint olyan dísztárgyakat, amelyek ugyancsak Erdélyből származnak. Ezek a relikviák, kiegészítve az annak idején az első emeleten elhelyezett tárgyak egy részével, továbbá Bartók ásvány-, bélyeg- és egyéb gyűjteményeinek darabjaival, valamint az életutat ismertető tájékoztatóval, most is az emlékház bemutatójának fontos részét képezik. Az újonnan készült és elhelyezett darabok, például a Székelyföldön szőtt függönyök ebbe a Bartók által kialakított stílusba és hangulatba illeszkednek. Újdonság, hogy a padlástérben is vitrineket helyeztek el, a földszinten pedig interaktív dombormű mutatja be a zeneszerző és tudós Kárpát-medencében végzett gyűjtőútjainak állomásait.

Az épület fölszerelése, homlokzata idézi az eredeti állapotot, de korszerűbbé is vált. Az ablakkereteket a régiekhez hasonlóra cserélték, visszakerültek a stukkók, belül pedig új, Kós Károly tulipános motívumait idéző lépcsőráccsal cserélték föl az 1981-ben odaerőltetett csőkorlátot. A teljes felújítás magában foglalja a légkondicionálást is. A több mint 100 milliós költséget a Bartók-hagyaték magyarországi gondozója, Vásárhelyi Gábor finanszírozza. Feleségével, Virághalmy Ágnes belsőépítésszel együtt alakították ki a teljes látványt, amely a mai sajtóbemutatón és a holnapi bensőséges átadóünnepségen tárul föl először.

Szirányi Jánostól, a Bartók Béla Emlékház igazgatójától megtudtuk, a kulturális turizmus egyik célpontja az intézmény, a külföldiek közül főként japán, angol, német érdeklődők keresik fel. Nemritkán zártkörű kamarakoncertet is rendelnek a látogatáshoz. Az igazgató tervei között szerepel a nyilvános hangversenyek folytatása, a klubszerű ismeretterjesztő előadások és a zenei ismeretszerzés különféle korszerű lehetőségeinek megteremtése. A kiállítás vasárnaptól naponta 10 és 17 óra között látogatható.