Sándor, Ede

Bartók nevét viseli Közép-Európa legmodernebb hangversenyterme

2006.03.27. 00:00

Programkereső

Bozóki András miniszter kezdeményezésére Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremre keresztelték a Művészetek Palotája koncerttermét.
40c49101-df55-49ad-9824-05c1f6dbdae2

A névadó eseményen a kulturális miniszter beszámolt a 2006-os Bartók emlékév költségvetéséről, a jubileumot népszerűsítő meghívásos és közművelődési pályázatok eredményeiről, valamint bejelentette az idén Bartók munkásságához kötődő kulturális utak támogatására kiírandó pályázat részleteit is.

A 2006-os Bartók jubileumi programokra állami forrásból összesen 285 millió forint jut: ebben találhatók a kapcsolódó pályázatok, játékok és vetélkedők, kiállítások, a külföldi magyar kulturális intézetek és a németországi magyar évad Bartók-programjainak támogatása, valamint az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kiírt, 53,5 millió forint értékű pályázat.

A kulturális tárca továbbá 180 millió forinttal támogatja a Bartókra és Mozartra épülő Budapesti Tavaszi Fesztivált és 100 millió forinttal a Miskolci „Bartók +” Operafesztivált. Az NKA évi 60 millió forintot fordít a Bartók CD-összkiadás támogatására idén és a következő két évben.

Az elmúlt héten két, az emlékévvel kapcsolatos pályázat is lezárult: A Bartók Béla születése 125. évfordulója alkalmából 2006-ban megrendezendő programok támogatására hirdetett meghívásos pályázaton 55 millió forint támogatás jutott 19 pályázóra. A pályázaton a kulturális tárca leginkább a jelentős szakmai intézményeket támogatta, melyek programjai a Bartók Jubileum gerincét adják.

A Bartók Béla népdalgyűjtő, kutatói munkásságának népszerűsítésére, zeneszerzői tevékenységének megismertetésére, Bartók életművének és a bartóki világszemlélet aktualitásának bemutatására pályázat keretében 92 szervezet részesült összesen 20 millió forint támogatásban.

Az emlékévhez kapcsolódóan a NKÖM Kulturális Turizmus Osztálya április 3-án ötödik alkalommal hirdeti meg a „közös európai és/vagy magyar örökséghez kapcsolódó kulturális utak támogatása” című pályázatát. A 20 millió forintos keretre idén elsősorban Bartók Béla életéhez, munkásságához kötődő, népzenei hagyományaikat ma is őrző, azokat ápoló helyszíneket bekapcsoló útvonalak kialakítására várja a tárca a projektötleteket.