Klaudia

Könyv a Győri Leánykarról

2006.03.27. 00:00

Programkereső

Szamosujvári Laura zenetörténész A Győri Leánykar története 1958-2006 című könyve március 29-én jelenik meg az Universitas Kht. Győr gondozásában.
b8b11417-dfbc-46e5-aac5-e46b748b66c9

A szerző, aki 2005-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenetudomány szakán, maga is a kórus tagja volt. Szamosujvári Laura eredetileg szakdolgozata témájául választotta a Győri Leánykar történetét; másfél éves kutatómunkájának eredménye most könyv alakban is napvilágot lát.

A közel ötven esztendős múlttal rendelkező, Bartók-Pásztory díjas Győri Leánykar elsősorban Bartók Béla gyermek- és nőikarainak interpretációjával szerzett hírnevet, ezeket három alkalommal vette lemezre. A kórus összesen húsz lemezfelvétele közül több kapott nemzetközi és hazai díjakat. Az együttes rendszeresen tesz eleget bel- és külföldi meghívásoknak. Repertoárja felöleli a teljes nőikari irodalmat, s a kortárs zene is nagy hangsúlyt kap benne. Több ősbemutató, illetve magyarországi bemutató fűződik a kórus nevéhez. Az énekkar vezetője, az idén hetvenöt éves Szabó Miklós sokoldalú muzsikus: karnagy, pedagógus, tudományos kutató, Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész.

A Győri Leánykar története megrendelhető Gyapay Péternénél a gyapayne@sze.hu címen. A kiadvány várhatóan megvásárolható lesz az Universitas-Kht. Győr jegyzetboltjában is (9025 Győr, Egyetem tér 1).