Emőke

Kurtág György 80 éves

2006.03.27. 00:00

Programkereső

2006-ban Kurtág György zeneszerző 80. születésnapját ünnepli a világ. Nagy örömömre szolgált, hogy az ünneplésben elsők közt vehettünk részt a Kurtág 80 fesztivállal.
9a259f64-2e76-4c5b-b17a-9b504b31f616

Gyuri bácsival növendékként találkoztam először: fia harsonadarabjainak előadásán dolgoztunk együtt. A művek nem voltak igazán nehezek, és úgy gondoltam, pár óra elegendő lesz ahhoz, hogy koncerten is eljátsszam őket. Természetesen a magam elképzelései szerint felkészülve érkeztem az első próbára. Gyuri bácsi kérte, hogy egyszer játsszam el a darabokat koncertszerűen. Miután ezen túl voltam, csak annyit mondott, hogy ez az interpretáció teljesen távol áll a szerző által leírt elképzeléstől, és így lehetetlen eljátszani a darabokat. Vállalta, hogy foglalkozik velem, de a találkozók között időt kellett fordítanom a felkészülésre. Gyuri bácsi hihetetlen munkabírással és odaadó lelkesedéssel tartotta óráit, amelyek hatása életem végéig kísérni fog. Azt mondta, minden hang, minden ritmus fontos, de neki elég volt, ha a próbán egyszer megszólalt az, amit hallani akart. Azt mondta, tudnom kell, mit miért csinálok, és hinnem kell benne; ne megoldani akarjam a zenét, hanem eljátszani. Alapjaiban változtatta meg elképzeléseimet a zenéről.

Akik tanítványai voltunk, sokan éreztünk így. Felrázott minket a ’70-es évek közepén. Amikor 50. születésnapján köszöntöttük a Zeneakadémia nagytermében, a koncert jóval túllépte az akkor megengedett határokat: ezerkétszáz fős közönség a kilencszáz férőhelyes nagyteremben, éjfélig tartó koncert a tíz óráig működő intézményben…

A 80. születésnapot a Kurtág-életmű bemutatásával akartuk ünnepelni. Az egy hónapos felkészülés során Gyuri bácsi közel száz próbát tartott. Ugyanazzal az energiával és lelkesedéssel kezdett neki a munkának, mint amikor először találkoztunk. Fáradhatatlanul dolgozott akár szólistáról, akár zenekarról, akár kórusról volt szó. Mintha az a harminc év el sem telt volna.

Nyolc gyönyörű koncert, több mint kétszáz lelkes zenész, hálás közönség.

Kurtág György ismét velünk volt, itthon!

Gőz László
a Budapest Music Center igazgatója

(A Fidelio 2006. áprilisi számának Prelűdje)