József, Bánk

Liszt és Schumann – kiállítás a Liszt Múzeumban

2006.03.28. 00:00

Programkereső

A Mozart- és Bartók-év eseményi mellett kevés szó esik arról, hogy Liszt Ferenc születésének 195., halálának 120., valamint Robert Schumann halálának 150. évfordulója is az idei esztendőre esik.
d419a816-a68e-4507-98d3-af3a7ef58b54

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum Liszt és Schumann című kiállításával mindkét komponista emléke előtt tiszteleg.

„Kollégáim közül Chopin és Schumann az, akik iránt mindenkor a legkomolyabb megbecsüléssel és a legteljesebb rokonszenvvel viseltettem” – írta Liszt 1839-ben. E megbecsülés bizonyítékai a számos levélbeli és személyes megnyilatkozáson túl: Schumann műveinek előadása és tanítása, a belőlük készített zongorafeldolgozások, a Schumannról és feleségéről, Clara Wieckről írt tanulmányok, a h-moll szonáta Schumann-nak szóló ajánlása (válaszként Schumann Lisztnek dedikált op. 17-es C-dúr fantáziájára). A Schumann-házaspár Lisztben elsősorban a zongoraművészt csodálta, szerzeményei iránt azonban nem sok megértést tanúsított, s a személyes kapcsolatokban is fokozatosan elhidegült tőle.

A Schumann halálának 150. évfordulója alkalmából a Péter-Horváth-Stiftung támogatásával rendezett kiállítás e sokrétű és izgalmas zenei-emberi kapcsolatot mutatja be magyar és külföldi (főként német) gyűjteményekből származó eredeti dokumentumok és másolatok segítségével. A tárlat 2007. március 4-ig látogatható.