Emőke

Orgonaavató koncert a Művészetek Palotájában

2006.03.28. 00:00

Programkereső

Megépült Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb koncertorgonája a Művészetek Palotájában. Az új hangszeren Varnus Xaver orgonaművész adja az első szólóestet 2006. június 4-én, vasárnap este fél nyolckor.
d3f41a1a-cb57-4867-bbc6-39cd40d5c4fc

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy első előadója lehetek e csodálatos orgonának, amely még akkor is zengeni fog, amikor mi már rég nem leszünk” – nyilatkozta a művész. „A nagy elődök lábnyomában kissé el is fog a félelem az elsőbbség hatalmas felelőssége okán. Csupán az nyugtat meg, hogy tudom: szűk ösvény vezet ahhoz, hogy az orgona és az orgonazene valóban a nagyközönség kedvence lehessen, s hogy én a velem egyenlőek között mégis első lehetek, csak azért van, mert e szűk ösvényen csak libasorban haladhatunk, és a véletlen kegye úgy hozta egykor, hogy én kerültem legelőre. A rendkívüli eseményhez rendkívüli műsor dukál. A nagy és klasszikus orgonaművek mellett, mint amilyen Bach d-moll toccata és fúgája, a zenetörténelemben először aznap hangzik el orgonán Bizet remekműve, a Carmen-szvit. Aznap lesz a bemutatója egy másik hatalmas átiratnak, Lloyd Andrew Webber musical-szvitjének, az Operaház fantomjának is. A hangverseny második részében pedig Orff elementáris őstánca, a Carmina Burana csendül fel. Az orgona harsogásának méltó partnerei lesznek kitűnő közreműködőim, az England Royal Band.”

A Művészetek Palotája hatalmas orgonájának, amely a legnagyobb koncerthangszer Magyarországon, öt billentyűsora, 92 sípsora és közel 8300 sípja van. A legnagyobb síp 11 méter hosszú, míg a legkisebb csupán 4 milliméter. Az orgona két év alatt épült fel.

(Jegyek a LIBRI könyváruházakban kaphatók.)